Децата, родени от майки, които през бременността са стоели дълго време в задимени помещения, по-често проявяват психични отклонения от връстниците си. Това сочат последни проучвания на Университета във Вашингтон (САЩ).

Според психиатъра д-р Лиза Коп децата на майките, изложени на пасивно пушене, често са свръхактивни, а понякога имат и прекалено агресивно поведение. Малчуганите са по-склонни да се бият, да чупят, да крадат. Често са по-невнимателни, раздразнителни и капризни.

Учените са сравнили поведението на три групи деца с поведенчески или с емоционални проблеми. Майките на първата група били далеч от цигарите през цялата бременност. Родителите на втората група пушели през 9-те месеца, а майките на децата от третата група били пасивни пушачки. Проучванията показали, че малчуганите от третата група са най-агресивни. При тях обаче нивото на депресията и тъгата било най-ниско.

Учените създали скала на лошото поведение за децата от третата група. Оказало се, че най-непослушни и войнствени са тези, чиито майки са стоели продължително време в задимени помещения през бременността. Децата, чиито родители само от време на време поглъщали тютюнев дим, били по-кротки. В проучването са взети под внимание всички външни фактори – наследствена обремененост, социален статус, финансова стабилност. Учените са категорични, че пасивното пушене през бременността може да се окаже един от основните фактори, които определят агресивното поведение на детето по-късно. Установило се и, че децата, чиито майки са изложени на тютюнев дим, имали повече колики. Никотинът, който се съдържа в цигарения дим, е причината за тези проблеми. Тестовете, направени при животните, сочат, че отровата влияе върху правилното развитие на мозъка след 4-ия месец на бременността. Никотинът може да причини сериозни промени в отделни мозъчни центрове, които отговарят за агресивното поведение при човека.