Електронна везна за теглене на бебета получи отделението по неонатология в МБАЛ - Монтана. На нея всеки ден ще се следи наддаването на тегло на новородените.

Везната е дарение от Националния археологически институт с музей при БАН. Научните работници подпомагат нашата болница в грижата за най-малките пациенти вече за осма поредна година.


Тогава археолозите се развълнували силно от репортаж по телевизията, в който завеждащата отделението по неонатология в монтанската болница д-р Антоанета Блажева емоционално обяснявала как кувьозите са стари и недостатъчни и лекарите са изправени пред абсурдната морална дилема да избират на кое бебе да дадат шанс за живот като го поставят в инкубатор.

С лични средства и със спестени от археологически разкопки бюджетни пари те дарили първия кувьоз. А в следващите години - и монитори, инхалатори, пулсиоксиметър.„Наистина стана вече хубава традиция да даряваме по Коледа, защото смятаме, че хубавият пример, добрата новина стигат до хората и се получават чудеса. А даряваме точно в Монтана първоначално заради оня тв репортаж от 2006 г., но днес ние вече имаме и чисто човешка връзка с чудесните лекари тук д-р Блажева, д-р Белниколова. С колегите смятаме, че едни хора, които работят с миналото, е добре да помагат на бъдещето, каквото са децата. От това се чувстваме добре”, каза с вълнение зам.-директорът на института доц. д-р Христо Попов. Той е специалист по тракийска археология.

Първото бебе, което беше премерено на новата везна днес, е роденият на 16 декември със секцио Веселин Торньов. Момченцето е доносено и тежеше „манекенските” 3 кг. и 255 грама.

„Запазва се тенденцията проблемни да са между 10 и 11 % от новородените. Ние винаги имаме нужда от нова техника, защото пациентите ни са изключително беззащитни и наистина се нуждаят от най-доброто”, каза д-р Антоанета Блажева. Тя подчерта, че е нужна още по-силна държавна политика и грижа за майчиното и детско здраве, която до се изразява в пълно оборудване с държавни средства на неонатологиите в областните болници, а не да се разчита предимно на дарители.
677 бебета са се родили в Монтана от началото на тази година. През неонатологичното отделение са преминали 762 новородени, 92 от тях са от родилните отделения на болниците в Берковица, Белоградчик и Лом.