Работата на Банката за майчина кърма ще бъде възобновена през март, след приключване на основния ремонт на стойност 950 000 лв. В сградата бе извършена цялостна подмяна на ВиК, отоплителната и електрическата инсталация, поставена е топлоизолация, направен е цялостен вътрешен ремонт на помещенията, обновена е и фасадата на обекта. Обновена е част от оборудването на Банката, предстои закупуване на още специализирана медицинска апаратура.

Средствата за проекта са осигурени от бюджета на Столичната община, а изпълнителят на ремонта е избран след открита процедура по Закона за обществените поръчки.

"От тази година в Банката ще бъде разкрит и Кабинет за кърмене, където младите майки ще могат да получават подкрепа, съвет или консултация, свързана с кърменето." Това съобщи зам.-кметът на София Дончо Барбалов, който провери подготовката за подновяване работата на банката заедно с д-р Веселин Милев, председател на здравната комисия към Столичния общински съвет и д-р Моника Чеуз, директор на дирекция „Здравеопазване“ към СО.

Директорът на БМК д-р Мария Русинова призова жените, които желаят да даряват кърма за нуждаещите, да се свържат с Банката на тел. 02/822 0930, 02/828 1510 или 02/822 3007.

На 1 юни 2019 г. Банката за майчина кърма в София ще навърши 30 години от създаването си. Тя е единствена за Столична община и цяла Западна България и се финансира само от бюджета на СО. Държавата не плаща за този вид услуга. 

Събраната от донори кърма се предоставя безплатно на здравни заведения и частни лица за нуждаещи се недоносени бебета, кърмачета с алергия към белтъка на кравето мляко или с вродени заболявания, както и на новородени, чиито майки са болни от туберкулоза, диабет, сърдечно-съдови и психически заболявания.

За нуждаещи се болни бебета или новородени, чиито майки не могат да кърмят по здравословни причини, кърмата се предоставя безплатно. За здрави новородени кърмата е срещу символично заплащане.

В банката има отделение по събиране, съхранение и пласмент на майчината кърма, отделение по пастьоризация и лиофилизация и лаборатории по микробиология и биохимия. 

Медицинският персонал е специализиран – лаборанти, микробиолози, лекари.

Преди няколко години Столичната община закупи за Банката единствения по рода си в страната апарат "Милкоскен", калибриран за изследване биохимичните показатели на майчината кърма.