За дванайсета поредна година списание „9 месеца” отличава Последното бебе на изминалата година и Първото бебе на Новата година.

Официалните резултати от Дванайсетата национална кампания БЕБЕ 2011 бяха съобщени на пресконференция в БТА.

БЕБЕ 2010 се казва Георги Мартинов Савов и е роден на 31.12.10 г. в 23.25 ч. в МБАЛ-АД Русе. Майка му е 28 годишната  Алина Савова. Бебе Георги е родено с помощта на д-р Велков, д-р Иванова, ак. Бенчева, ак. Чобанова.

БЕБЕ 2011
е Габриел Станиславов Христов. Той е роден от 19 годишната Славяна Филипова на 01.01.11 г. в 00.02 ч. в УАГБ «Майчин дом» в столицата. За раждането на Габриел помогнаха д-р Велева, д-р Попова и ак. Байлова.Какво предстои?
Семействата на двете бебета ще получат подаръци, предоставени от производители и вносители на бебешки стоки, както и символа на кампанията – почетен медальон БЕБЕ НА ГОДИНАТА. За деня на родилната помощ двете болници, в които са родени двете бебета, ще получат от организаторите паметни табели.

Раждаемостта през 2010 година
В рамките на Дванайсетата кампания БЕБЕ 2011 се родиха  251 бебета. На 31 декември 2010 г. проплакаха 124 бебета – 73 момичета и 51 момчета. В първия ден на Новата 2011 г. се родиха 127 бебета – 46 момичета и 81 момчета.

След разговори с родилните отделения в страната и обобщаване на данните за родените през 2010 г. деца прогнозата на списание „9 месеца” за раждаемостта през изминалата година е 78 451 деца – с 3.8% по-малко от 2009-а.

На оповестяването на официалните резултати от кампанията присъстваха директори на трите най-големи акушеро-гинекологични болници в страната

51 бебета по-малко са проплакали през предходната година в болница „Шейново”.  През 2010 г. там са родени 9% недоносени, 2% близнаци (около 100 раждания). Задържаното ниво на раждаемост се дължи в не малка степен и на общинското финансиране, на което болницата много разчита. Цезаровите сечения са 35-40% - сравнително нисък процент спрямо дела им в другите болници в страната. Желанието на екипа на клиниката е честотата на операциите да не се увеличава, съобщи д-р Иван Костов – изпълнителен директор на II САГБАЛ „Шейново”.

Той допълни, че по инициатива на Министерството на здравеопазването ще се създаде електронен онлайн регистър, в който в реално време ще се регистрират всички раждания. Това е практика, въведена в повечето страни в ЕС. Регистърът ще помогне да се направи статистика с много достоверни данни за това колко и какви деца се раждат в страната ни. В него ще се въвеждат данните на новороденото – тегло, ръст, пол, срок на бременността, оценка по Апгар, както и данни за майката и др.
Д-р Костов оцени като много полезна европейска практика Дните на отворените врати, които с помощта на списание «9 месеца» са въведени и в «Шейново».

Спадът на ражданията в I САГБАЛ „Света София” се дължи на липсата на основен ремонт, но клиниката предлага екстри, които други софийски болници не могат да предложат, съобщи заместник-директорът й по медицинската дейност – д-р Валентина Григорова. Тя обясни, че ражданията се затрудняват и във връзка с напредналата възраст на голяма част от родилките. Процентът на ражданията със секциото се покачва заради многото многоплодни бременности – над 200 за миналата година.  Увеличава се и делът на раждащите, които не желаят никаква помощ от екипа – биха позволили той да се включи при крайна необходимост.
Д-р Григорова информира, че в «Света София» вече има сертифициран специалист за извършване на хорионбиопсия, чрез която могат да се установяват вродени малформации на плода.

Доц. Златков – изпълнителен директор на УАГБ «Майчин дом», където се роди Първото бебе на 2011 година, се надява през пролетта най-голямата АГ болница в страната да посреща новородените в напълно обновена и много модернизирана родилна зала. Доц. Златков напомни, че през 2010 г. че от «Майчин дом» 4 бебета с екстремно ниско тегло – около 500 грама, са изписани живи и напълно здрави.  Откакто най-голямата родилна клиника е в новата си сграда (1976 г.), са родени 157 237 бебета – средно над 4600 годишно.