Бебе с тегло 5, 340 грама се роди в старозагорската болница "Тракия ". Момиченцето е високо цели 60 сантиметра. С рекордния си ръст детенцето става най-голямото бебе, което се е раждало в болницата от откриването й през 2009 г. насам, обяснява завеждащия отделение д-р Калина Пиперкова.

Оказва се, че раждането на толкова голямо бебе е много рисковано. Като причина за безпроблемното раждане на майката на рекордно едрото дете се сочи професионализма от страна на дежурните лекари - акушер-гинекологът д-р Татяна Гидикова и педиатърът д-р Мила Кантарджиева.

768x432

Родилката е постъпила в отделението вечерта на 20 август с добър общ статус и желание да роди по нормален път - така, както е родила и първото си дете преди 4 години - тогава с тегло 3,760 кг.

Седмица след раждането майката и бебето бяха изписани в отлично здравословно състояние и вече са в дома си в Стара Загора, съобщават от болницата.

Новороденото момиченце би рекорда на, родилото се през февруари 2014 година отново в АГ-отделението на Болница "Тракия",  момченце с тегло 5,190 кг и ръст 54 см.

Източник: Пресцентър на Болница "Тракия"