Доплащането "такса придружител", което майките заплащат в лечебните заведения, докато се лекуват болните им деца, ще бъде спряно. Това ще стане още в края на януари с промените в наредбата за достъпа до медицински грижи. Изявлението е на зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.
 
По думите му тази такса е най-абсурдното заплащане и е недопустимо родителят да бъде принуждаван да плаща за присъствието си. Съгласно поправка в наредбата от 2011 г. се доплаща за допълнителни медицински услуги и за подобрени битови условия, свързани с престоя в лечебното заведение, извън оказваната медицинска помощ като самостоятелна стая, телефон, телевизор, меню за хранене по избор, избор на лекар и на екип от медицински специалисти.
 
"Точно тук в текста е допуснато да има терминология "и други", а това е отворило вратата за какви ли не доплащания", обясни Шарков и увери, че в новата наредба няма да могат да се правят интерпретации.
 
Той информира, че от тази година НЗОК започва да прави проучвания за удовлетвореността на пациентите и един от въпросите в анкетата е дали са били принуждавани да превеждат дарение на болница.
 
Източник: Framar.bg