Девет болници в София, Пловдив и Стара Загора ще провеждат безплатни профилактични прегледи през месец октомври, обявен за Световен месец за борба с карцинома на млечната жлеза.

Кампанията е организирана от Първа АГ болница „Света София“, с подкрепата на Столичната община. В лечебните заведения, които се включват в кампанията, прегледите ще се извършват от специалисти – мамолози или хирурзи.

В Университетската болница „Света Анна“ консултациите вече започнаха, като още в първия ден безплатно са прегледани 26 жени. За щастие, няма случаи на злокачествено заболяване.

„Всяка година около 4000 жени в България се диагностицират с рак на гърдата, а над 1200 от тях не успяват да се справят с болестта. Открит навреме, ракът е напълно лечим. За да се постави точна диагноза обаче задължително трябва да се направи изследване с ехограф или мамограф“, посочи пред Радио София хирургът д-р Мариела Доросиева, началник на Клиниката по образна диагностика в болница „Света Анна“.

По думите й, със самоизследване на гърдите, ракът не може да се „хване“ навреме. Д-р Доросиева казва също, че информираността за необходимостта от профилактични прегледи през последните години се увеличава.

В Клиниката по образна диагностика на болница „Света Анна“ прегледи ще има всяка сряда до края на месеца, но заради големия интерес още в първия ден часовете са заети. Над 120 жени са прегледани по време на миналогодишната кампания, при една е открито злокачествено заболяване, а при близо 30 – доброкачествени образувания, които са проследени от специалистите.

Източник: bnr.bg