Безплатни прегледи за миома на матката започват трите най-големи АГ болници в София. "Майчин дом", "Шейново" и "Света София" са здравните заведения, в които от 5 февруари, в рамките на един месец, ще се състои безплатната скринингова програма.

Миомите на матката са най-честите доброкачествени тумори, засягащи над 40% от жените в репродуктивна възраст. Не при всички пациенти се налага оперативно лечение, а миомата не е предраково заболяване, обясни директорът на "Майчин дом" проф. Иван Костов.

Най-честата причина за операции в гинекологията е миомната болест. Важно е да разясним на жените, че миомата може да бъде лекувана не само оперативно, но и консервативно, т.е. медикаментозно, добави проф. Костов. При миома на матката е възможно да няма никакви оплаквания, каза директорът на АГ болница "Шейново" д-р Румен Велев. По думите му, заболяването е многолико. Възможно са и много тежки форми на болестта, които да инвалидизират пациентката. Д-р Велев сравни съвременното лечение на миомата с подреждането на пъзел. Той обясни, че за всяка жена, лечението е според собственото ѝ състояние и всеки случай е различен. Интересът към скрининговата програма за миома на матката е голям, коментира директорът на АГ болница "Света София" д-р Гергана Коларова. Пациентки са започнали да се обаждат на телефоните в болницата още преди официалния старт на кампанията. Инициативата е насочена към жени, на които вече е поставена диагноза, такива на които им предстои профилактичен преглед, както и към жени с репродуктивни проблеми, каза още д-р Коларова.

Прегледите ще се осъществяват след предварително записан час на телефони:

  • АГ болница „Света София" – 02/ 4470276
  • АГ болница „Шейново" – 02/ 9659467
  • „Майчин дом" – 02/ 9172233; 0889 811 642

Кампанията се провежда под егидата на кмета на София Йорданка Фандъкова и здравното министерство. Инициативата на Столичната община следва като продължение на кампаниите за прегледи на млечната жлеза при жените и простата при мъжете.

Итзочник: БНР