26 юни 2014 г.

Експертите винаги са търсели начин да увеличат осведомеността сред хората относно проблемите на общественото здраве. Понякога подходите за това обаче са наистина нестандартни. Нова идея на учени от университета Анкъридж в Аляска определено привлече общественото внимание.

В усилията си за борба с феталния алкохолен синдром, учените планират да инсталират машини за безплатни тестове за бременност в тоалетните на някои барове. Причината за това е, че според доклад от 2010 г. Аляска е щатът с най-висока честота на ембрионален алкохолен синдром. Въпреки че това е най-малко населеният щат, всяка година от този синдром страдат близо 130 бебета. Алкохолът има неблагоприятно въздействие върху плода. То може да се дължи както на еднократното поглъщане на големи количества алкохол за кратко време, така и на системен алкохолизъм при майката.


Ако имаме забременяване след сватбеното тържество например, то неблагоприятното въздействие на алкохола започва от първия ден на зачатието, още от най-ранния период. Ефектът на въздействието зависи от срока на бременността.

Предвидено е програмата да бъде изпълнявана за период от 2 години. Инициативата стартира през декември и е на стойност 400 000 щатски долара. Апаратите с  тестове за бременност ще бъдат разположени в барове, посещавани по-често от жени на възраст между 21 и 44 години, в шест области на щата. Във всяко от заведенията ще се провеждат кратки проучвания за информираността на жените за феталния алкохолен синдром.


Надеждата: Когато разберат, че са бременни, жените ще откажат алкохола още същата вечер.

Учените смятат, че като предлагат безплатни тестове за бременност, ще окуражат дамите да ги използват и ако се окажат бременни, няма да употребяват алкохол поне по време на бременността.