Да износите и да родите дете, да го отгледате от парче месо, да го възпитате така, че да стане добър и честен човек... Сменянето на памперси и четенето на приказки за лека нощ са само малка част от безкрайния списък грижи, които всяка майка полага чак докато наследникът навърши пълнолетие. А ако трябва едновременно да отгледате не едно, не две, а три деца? Ако не разполагате с гвардия арсенал професионални детегледачки, а трябва да разчитате единствено на собствените си сили?

Бебе 2, бебе 3... не е сензация
Благодарение на развитието на медицината в последните години честотата на многоплодната бременност нараства. Днес все повече жени стават майки на три близнаци и на четири близнаци, най-вече поради успешното лечение на безплодието чрез метода ин витро. Статистиката сочи, че в САЩ 7%  от бременностите в резултат на ин витро оплождане завършват с раждане на близнаци и четири близнаци, а във Великобритания процентът е 1.7. Според специалистите износването на повече от два плода крие рискове – при около 75% от многоплодните бременности децата се раждат недоносени. Много по-голяма е вероятността бъдещата многодетна майка да се оплаква от гадене и повръщане, преумора, киселини в стомаха и недоспиване. След трудностите, преживени около зачеването и износването, отглеждането на три или четири деца едновременно е достойно за златен медал. А финансовите средства, необходими за  памперси, дрехи, играчки, козметика, колички...


Мултимайки, има кой да ви подаде ръка! Дарителската кампания “Мултимама” е проект на сдружение “Детски град”, с учредител Румяна Оронова. Инициативата цели да подпомогне по всякакъв начин още от зачеването семейства с три, четири... близнаци в България.

Как започва всичко
През юни 2008 г. в село Бистрица, близо до София, отваря врати Дневен детски център. Той е създаден след сериозни проучвания на потребностите на семействата с деца в селото, проведени от сдружение “Детски град”. Оказва се, че майките в Бистрица отчаяно търсят място, където за няколко часа да оставят своите малки палавници. 10-те хиляди жители разполагат с едно училище, с една детска градина и с две детски площадки. Сдружението се заема със задачата и закратко центърът е изграден и обзаведен. Впоследствие се оказва, че най-голям интерес към занималнята проявяват децата от 1-ви до 4-и клас. Организаторите веднага преоборудват залата и от 1 септември е отворена занималня за малките ученици. “Специално благодаря на управителния съвет на читалището в Бистрица за предоставената зала. Тя е голяма и просторна, а най-важното е, че се харесва на децата”, споделя Румяна Оронова. “Детски град” възнамерява да отвори и други детски центрове в малки населени места в страната, където има най-голяма нужда от тях.

Към проекта “Мултимама”
През януари 2008 г. учредителката на “Детски град” съвместно с жители на Бистрица решава да организира кампания за събирането на парични средства и дрехи за Дома за деца от 0 до 4 год. в Перник. “Със съпруга ми също живеем в Бистрица. Една сутрин излизаме на двора и виждаме оставен до вратата кашон с олио. На следващия ден друг с пакети с ориз. Постепенно къщата се превърна в склад за всякакви хранителни продукти. Оказа се, че почти всички хора от селото са решили да помогнат на малките обитатели на дома в Перник”, разказва Румяна.
Със събраните финансови средства от сдружението купуват памперси, дрехи, колички и проходилки и натоварват всички помощи на два микробуса и две леки коли. “В дома се грижат много добре за децата, условията там са чудесни, а впечатленията ни са отлични. Разбира се, малките палавници бяха най-щастливи от подаръците”, радва се учредителката на “Детски град”. Благотворителната иницатива е приключила, но помощите продължават да пристигат. От форума “БГ Мамма” Румяна разбира, че в Пазарджик има семейства с три близнаци. Тя си дава сметка колко е трудно отглеждането на много деца едновременно и решава, че събраните помощи непременно трябва да отидат при трите бебета. Постепенно инициативата се разраства. Заместител на кърма и памперси тръгват за Варна, Бургас, Пловдив... Проект “Мултимама” проработва. Дарителите, партньорите и доброволците се увеличават всекидневно. Във форума “БГ Мамма” вече има блог “Мултимама”, където всички заинтересувани могат да прочетат повече за проекта и да се включат в неговите инициативи. А те никак не са малко. Открити са 19 мултисемейства с деца под 1 година в цялата страна, събрани са дарения за над 1000 лв., с които са купени памперси и заместител на кърма, продадени са 80 стикера “БГ близнаци в колата”, с което са добавени още 160 лв. към събраните средства, осъществени са контакти с над 40 доброволци в различни градове на страната. Сред българските партньори на организацията са Движението на българските майки, Гражданската инициатива осиновени и осиновители и Сдружението на настоящите и бъдещите майки. Проект “Мултимама” е партньор на фондации и организации на мултимайките в Канада, Великобритания, Аржентина. По примера на Обединеното кралство и у нас предстои да се заснеме фотосесия на българските мултисемейства и да се отпечата “Мултимама календар 2009 г.” От организацията планират с приходите от продажбите му да се организира коледно парти за всички мултисемейства, включени в проекта. До момента в София те са 10 и 10 – в страната. Целта е те да се запознаят, да обменят опит и да общуват и занапред. Родителите ще имат възможност да се срещнат с дарители и спонсори. “Мултимама” планира още отпечатването и разпространението на информационни брошури за многоплодната бременност и създаването на уеб-сайт “Мултимама”. “Надяваме се да осъществим всички планирани дейности, защото каузата е благородна и си струва. Идеята ни е не само да събираме помощи и да търсим спонсори, но и да създадем общество на мултисемействата”, категорична е Румяна Оронова.

София Господинова