Всички родители минават през изпитанието на първите детски години и безсънните нощи с притеснения заради поредния вирус. И все пак не всички деца са от често боледуващите, с антибиотици един след друг. Каква е тайната? 


Лекции в рамките на Световната седмица на хомеопатията от 22 до 29 април ще ни учат как да изградим детския имунитет в първите години от живота, за да не влизаме в порочния кръг „боледуване – антибиотик – боледуване”. Само родителите, чиито деца са попадали в него, знаят колко е трудно да се върне балансът на организма и да се предпази детето от следващи инфекции, нерядко съпроводени и с усложнения. Ето и някои от акцентите на лекциите, които ще изнесат д-р Дора Пачова, лекар хомеопат, и д-р Мария Папазова, холистичен лекар.Съюзниците на доброто здраве
Здравето на детето започва от правилните грижи на мама и татко. Детският имунитет трябва да се отглежда като цвете – още от най-ранна възраст, обясняват хомеопатите, и изброяват важните фактори, които „възпитават” самооздравителните сили на организма, за да устоява на атаките на вирусите и микробите:
- родителите да създават добра атмосфера вкъщи;
- да не дават без нужда медикаменти, особено антибиотик;
- да не бързат с температуропонижаващите препарати в началото на вирусната инфекция;

- да организират внимателно режима на сън и почивка, съобразно естествените биоритми;
- детското меню да включва храните, които активират имунитета: протеини, бавни въглехидрати, полезни мазнини, пресни плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти;
- играта на открито, ежедневните разходки на чист въздух и/или подходящите спортни занимания (спрямо възрастта на детето) са задължителни.

Грешките, които допускаме
Имунната система трябва да се „възпита” в ранно детство чрез поредица успешно завършващи срещи с микроорганизмите. Когато бързаме да понижим температурата и пречим на организма да си изработи антитела или даваме без нужда антибиотици при вирусна инфекция, ние потискаме имунния отговор и пречим на съзряването на имунитета.
Злоупотребата с антибиотици вреди и по много други начини: натоварва ни с токсини, застрашава с проблеми стомашно-чревния тракт, може да доведе до антибиотична резистентност, а в по-късна възраст може да провокира появата на сериозни хронични заболявания като диабет, метаболитен синдром и дори рак.
Хомеопатите съветват, ако се е стигнало до усложнение и се е наложило антибиотично лечение, непременно да помогнем с природни средства на организма за окончателното изчистване на инфекцията. Това може да се постигне с помощта на Шуслеровата терапия. Още в първия ден на лечението с антибиотик се започва прием на комбинация от Шуслерови соли №3 железен фосфат и №5 калиев фосфат, по 10 таблетки от всяка, разтворени в 300 мл топла вода (пие се по малко през целия ден). На следващия се включва паралелно втора комбинация със соли №4 калиев хлорид и №6 калиев сулфат, разтворени по същия начин, като двата разтвора се редуват.
Солите №3 и №5 подпомагат предния фланг на имунната система, борят се с възпалението и предпазват от бактериално усложнение. Соли №4 и №6 изчистват секретите и предпазват от хронифициране на инфекцията.
Сол №6 е изключително важна за изчистване на междуклетъчното пространство от токсините и за да не се създаде вторична гъбична инфекция. Родителите трябва да помнят, че в края на всяко боледуване трябва да дават на детето си сол №6, съветват лекарите.

Още полезни съвети по темата можете да получите на безплатните образователни лекции в:
София, 22.04, НДК, зала №9, ет.5
Велико Търново, 23.04, Общината, пл. „Майка България“ №2
Варна, 24.04, х-л „Черно море“, бул. „Сливница“ №33
Бургас, 27.04, Културен дом на нефтохимика, пл. „Тройката“ №1
Стара Загора, 28.04, х-л „Верея“, бул. „Цар Симеон Велики“ №100
Пловдив, 29.04, х-л „Санкт Петербург“, бул. „България“ №97

Лекциите се организират от Асоциацията на лекарите хомеопати в България и Сдружение „Приятели на хомеопатията”, с подкрепата на Немския хомеопатичен съюз.