В 79 общински лечебни заведения са обособени 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19, а общините като собственици на лечебните заведения предприемат необходимите мерки, за да могат общинските болници да са готови да посрещнат за лечение заразени пациенти.

"Това, което ни е известно към момента и това, за което ние сме готови, е фактът, че една жена, за която има информация, че е заразена с коронавирус, ще пристигне в болницата, транспортирана единствено чрез специализирана линейка на "Спешна помощ", а болницата ще бъде уведомена", каза пред "Хоризонт" д-р Гергана Коларова, директор на Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“ в столицата.

В болницата са обособени три отделения за родилки с коронавирус.

"В едните, в които ще се приемат жени за цезарово сечение и носителки на Covid-19, доказано носителки. Доказано носителки ще бъдат гледани и в отделение, условно наречено "Патология на бременността" - такива, които са с акушерска патология и с доказан вирус. Отделно имаме разкрито родилно отделение. Там ще раждат жени, при които раждането е в ход и то не би могло да се осъществи с цезарово сечение, каквито са препоръките", поясни д-р Коларова. 

Първа специализирана АГ болница "Света София" в столицата разполага с бързи тестове за изследване за коронавирус. Новороденото дете трябва да бъде съхранено максимално и да контактува само със здрав персонал.

"Затова за нас е много важно екипите, които влизат да работят, да са здрави, да не са носители. Предвидили сме такова периодично тестуване и начинът, по който смятам, че ще работим в нашата болница, ако това се случи - бебето максимално бързо да бъде изведено от тази среда и да попадне в сектор, съответно за интензивни грижи или сектор за деца, които нямат проблеми в адаптивния период непосредствено след раждане", коментира д-р Гергана Коларова в предаването "Хоризонт до обед".

Ако се появи жена в тежко състояние и трябва да й бъде направено цезарово сечение, решенията ще бъдат други.

"Тя трябва да бъде настанена, струва ми се, в университетска болница, където наблизо има и централна реанимация и тя да бъде обгрижена в случай на нужда максимално бързо - да не се транспортира една такава жена от болница в болница", подчерта специалистът.

Източник: БНР