Британски специалисти констатират, че броят на жените, които раждат нормално, е намалял до 50%. Експертите обясняват резултата с увеличените случаи на наднормено тегло при родилките и късната възраст на раждане на първо дете. И в единия, и в другия случай се е наложило раждането да бъде предизвикано.

През последните 10 години е регистрирано мащабно снижаване на случаите на естествено раждане до 20%. Става дума за раждания, които не са предизвикани изкуствено и за жени, които не преминават през цезарово сечение. За същия период броят на бременните, при които раждането е било стимулирано, нараснал от 20 до 33%. Ръстът на цезаровите сечения е бил от 11 до 17%.

Експертите от Кралския колеж по акушерство и гинекология предполагат, че за това има две основни причини. Първата е сложността на процеса, с който жените зачеват. Днес това все по-често става с помощта на ин витро оплождане заради напреднала възраст и наднормено тегло.

Втората причина са последствията от късната възраст за раждане. Колкото по-висока е тя, толкова по-чести са хроничните състояния като диабет и хипертония. Това увеличава вероятността от изкуствено предизвикване на раждането или от екстрено цезарово сечение.

Източник: offnews.bg