Будките и павилионите в цяла България посрещнаха Международния ден за прекратяване на насилието срещу жени обагрени в оранжево.

Насилието срещу жени и момичета е едно от най-масовите и разрушителни престъпления в света към днешна дата, чиито мащаб и последствия все още остават скрити поради срам, мълчание, стигма.

Насилието има различни лица и за едни жени то живее на тъмна улица, подземен паркинг или безлюден парк, а за други – вкъщи, скрито зад врата, под грим и подхранвано от бездействието на съседи, семейство и колеги.

Каквато и да е формата му, обаче, насилието е неприемливо и недопустимо, и с признаване на мащаба на проблема, навременна превенция, образование и промяна на законите, то може да остане в миналото.

Ролята на медиите не е просто да информират, но и да бъдат морален компас и проводник на ценности. Медиите трябва да служат на истината и на каузата за общото благо, да са инструмент на познанието и опора на читателите си.

Затова ELLE, Cosmopolitan, Журнал за жената, Жената Днес, AMICA, Grazia и DIVA загърбиха конкуренцията помежду си и се обединиха около дълга си да застанат с категорична позиция по проблема с насилието срещу жени.

Посланието на българските женски списания е ясно: заедно сме силни, заедно можем да спрем това, заедно трябва да говорим, да подкрепяме, да търсим отговорност и решения. Проблемът с насилието, жестокостта и агресията засяга всички ни и не живее само в домовете на непознатите, но и на спирките на улицата, в училищата, по магистралите. Наш обществен и човешки дълг е да го осъдим, посочим и спрем.

Global Action: Orange the World

Световната статистика е плашеща – 1 от 3 жени е преживяла физическо или сексуално насилие през живота си, най-често от страна на интимен партньор или познат.

Под надслов Orange the World: #HearMeToo, ООН окуражава държави, организации и граждани да създават и насърчават обществен диалог по темата. Както и в предходни години, оранжевият цвят ще бъде символът, обединяващ всички инициативи – от изложби до маршове, включително осветяването и декорирането на емблематиани сгради и забележителности в оранжево за привличане на международно внимание към проблема.

Оранжевото, ярко и позитивно, е избран за цвят на кампанията, като символ на оптимизма и стремежа към едно по-добро и светло бъдеще без потъпкване на човешките права и без ежедневна заплаха за здравето и живота на жените и момичетата по света.

„На 25 ноември е националният ден за

борба с насилието над жени, а оранжевото е цветът, който

различните организации и хора, които с цялото

си сърце влизат в битката за човешките права, свързват

с тази така важна кауза. Един ден обаче не

стига и никога няма да е достатъчен. Един ноември е малко

също.“

GRAZIA, ноември 2018