Разнообразното и пълноценно хранене е един от ключовите фактори за растежа и здравето на бебето, като то е отговорност не само на родителите, но и на цялото общество. Това каза на лекцията на С „9 месеца” на училище, посветена на детското хранене, д-р Лалка Рангелова – главен асистент в отдел „Храни и хранене” на Националния център по опазване на общественото здраве и анализи.

Според д-р Рангелова периодът на захранване на кърмачето е свързан с риск от недохранване. Захранващите храни често са с неадекватна енергийна стойност, дават се твърде рано или твърде късно, в недостатъчно количество или с недостатъчна честота. „Храната за кърмачето трябва да е с висока енергийна плътност. Кърмата отговаря в най-пълна степен на това изискване“, отбеляза тя.



Лекарката посъветва бъдещите майки да направят така, че храненето да се превърне в приятно събитие за бебето. „Нека то присъства на семейните обеди и вечери, за да се почувства част от общото преживяване“, каза д-р Рангелова.