Емблематичната кампания отрежда водещо място на България сред страните с най-добри доброволчески практики в грижата за околната среда в света.

През 2019 г. „Да изчистим България заедно“ разширява обхвата си с нови възможности за подобряване на средата, в която живеем. На 14 септември доброволците от цялата страна ще могат не просто да почистят замърсените зони, но и да инициират други добри дела, като обновят детски площадки и градинки, спасят унищожени гори или засадят нови, ремонтират туристически табели и заслони, боядисат пейки и дадат други добри примери, с които да направят България не само по-чиста, но и по-красива.

По традиция, и тазгодишната кампания стартира с национална среща на партньорите, на която bTV Media Group отличи 50 от най-резултатните и лоялни привърженици на „Да изчистим България заедно“, сред които национални и регионални институции, бизнес организации и изявени доброволци.

„Да изчистим България заедно” в цифри

Като част от глобалното гражданско движение „Let’s Do It World“, през 2018 г. „Да изчистим България заедно“ обедини рекордните 409 073 доброволци около идеята за по-чиста околна среда. Постижението подобри рекорда на инициативата от 2013 г., когато около 375 000 се включиха в голямото чистене.

Над 2500 бизнес организации от всички сектори на икономиката, всички 28 областни администрации и 265 общини, президентската институция и няколко министерства се включват традиционно всяка година.

Над 2 050 000 доброволци, въоръжени с ръкавици и чували, са чистили България от началото на кампанията досега. Всяка година участниците в „Да изчистим България заедно" са сред най-активните доброволци в света. По данни на екоминистерството, от началото на „Да изчистим България заедно" досега, те са успели да съберат 90 000 тона отпадъци и да премахнат над 13 700 сметища от лицето на България.