Област Видин се присъедини към инициативите за Седмицата на кърменето с информационна среща с д-р Марияна Чавдарова от Регионална здравна инспекция – Видин. С присъствието си на този ден 20 бременни и майки на новородени изразиха своята съпричастност към стремежа да се кърми.

Д-р Чавдарова обърна внимание върху факта, че в кърмата присъства всичко необходимо, за да бъде единственият източник на енергия и градивни вещества през първите 6 месеца от живота на бебето, а оттук и върху всички неоспорими ползи от нея. Тя сподели с бременните и майките за отделните етапи на лактацията, както и конкретни съвети за успешно кърмене. Храненето и емоционалното състояние на майката, спокойната и балансирана семейна среда са сред важните фактори, в помощ на процеса на кърмене.

Тази година дните между 1-ви и 7-ми август 2019г. ще преминат под надслова „Да подкрепим родителите. Да направим кърменето възможно.“. Недвусмислено е посланието, че кърменето е общ ангажимент на цялото общество. Макар че то е процес на взаимодействие най-вече между майката и бебето, кърменето има нужда от подкрепата на бащата, както и на най-близките до семейството хора, които да им дават опора, помощ и разбиране.

Основен акцент на Световната седмица на кърменето 2019г. е екипността и съдействието, което всеки от нас може да окаже на майките, за да кърмят успешно. Инициативата „С „9 месеца“ на училище“ си поставя точно тази задача – всеки месец чрез достъп до информация, поднесена от специалист в спокойна среда, да оказва подкрепа на бъдещите и настоящи родители във Видин.