Две реанимационни маси получи като дарение отделението по неонатология в УМБАЛ „Пловдив“ от фондация „Силви Вартан за България“, съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение.

„Дарението е на стойност 56 000 лв. и е много необходимо за ежедневната ни работа. В отделението постъпват за лечение деца от цяла Пловдивска област, много от тях имат проблеми и се нуждаят от интензивни грижи, за което служат дарените ни реанимационни маси“, посочи началникът на отделението д-р Диана Аргирова.

Тя добави, че наличието на съвременна високоспециализирана техника е важно за обслужването на новородените деца, защото им осигурява добър старт и високо качество на живот.

Д-р Аргирова припомни също така, че фондацията на Силви Вартан не за първи път прави дарение на „УМБАЛ-Пловдив“. През 2012 г. фондацията е осигурила на неонатологичното отделение лампа за интензивна фототерапия, която се ползва ежедневно и до момента е помогнала за лечението на стотици новородени деца.

През това отделение всяка година преминават около 1200 новородени деца. От тях приблизително 15% са с различна степен на недоносеност, а друга част са с отклонения в жизнените функции.

Източник: dnes.bg