Oт днес малките пациенти на Клиниката по неонатология в УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович” – АД ще могат да разчитат на още два модерни кувьоза от най-ново поколение.  Дарението е събирано стотинка по стотинка от деца от цялата страна в рамките на благотворителната акция „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца. Тя се провежда вече единадесета година, като всяка година се избира град-столица на акцията. За 2018 година това е Стара Загора и УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович”.

В Клиниката по неонатология на болницата се нуждаят от два съвременни интензивни кувьоза и два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а в Детска хирургия имат спешна нужда от преносим ехограф с трансдюсер за интраоперативна ехография на коремни органи, съвременен  кувьоз, какъвто липсва  за нуждите на оперираните бебета и перфузор. Със събраните до момента средства са закупени първите два кувьоза, а до края на годината продължава събирането на останалата сума, с която да се закупи другата необходима апаратура.

Кампанията стартира през 2008 г., тогава са събрани 4100 лв. Всяка година събраните средства се увеличават като през миналата, юбилейна десета година, са достигнали почти  53 200 лв. До момента са подпомогнати детските отделения на много болници.

Надсловът ,,Деца помагат на деца” на благотворителната акция „Жълти стотинки” е същината на акцията – стотинките идват именно от децата. Всяко дете участва като в специална, направена лично от него касичка, събира монети, с които да помогне на друго дете и да върне усмивката на лицето му. Вече традиционно в акцията участват цели детски градини и класове от училища в цялата страна.

Акцията „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца е вдъхновена от едноименната френска кампания на Госпожа Бернадет Ширак – „Pieces jaunes“ и се координира от Сдружение „Съзидание 2012”. Средства се събират през цялата година. В Стара Загора касички за събиране на средства има постоянно в Медицинския факултет на Тракийски университет.  Следващото организирано предаване на даренията ще бъде на 6 декември – Деня на Св. Николай Чудотворец.

Източник:bnr.bg