Без подоходен критерий за детски надбавки. Предложението е на социалния министър. Ако бъде прието, през следващата година всички семейства ще получават месечна помощ за отглеждане на деца до завършване на средно образование.

По данни на Националната статистика децата до 18 години към края на миналата година са над 1 200 000.

До края на август тази година средно месечно са подпомогнати около 350 000 семейства с почти 549 000 деца. Това е струвало на хазната над 187 млн. В момента детски добавки в пълен размер се отпускат, ако доходът на член от семейството не надвишава 410 лева.

Ива Ценова е майка на близнаци. Получава по 150 лева добавка всеки месец. Тези 150 лв. горе-долу стигат за едно обличане за един сезон. Но това са парите за един месец. Тоест тези две деца ако им купя дрехи за промяната на сезона - те трябва или да фотосинтезират или да намерим друг начин да ги отглеждаме", каза Ива Ценкова.

Тодорка Аврамска има дъщеря на 10 години. Получавала детски добавки до 2014-та година.

"Защото надвишаваме с 10 лева определената сума за взимане на детски", каза Тодорка Аврамскa. От началото на тази година над 13 000 семейства не са одобрени за отпускане на детски добавки. Социалният министър предлага догодина те да са за всички.

"Да няма подоходен тест за детските добавки. Тоест всяко двете в България и неговите родители съответно да се чувстват подкрепени", каза Деница Сачева - министър на труда и социалната политика.

За целта в бюджета за следващата година трябва да бъдат заделени допълнителни 398 милиона лева, изчисли Сачева.

"Смятам, че е много по-справедливо това, защото виждаме и чуваме много различни гласове по тази тема. Редно е да има една социална помощ, която не разделя хората", каза социалният министър Деница Сачева.

Предложението на социалния министър раздели Тодорка и Ива.

"Всички деца са граждани на България. И няма значение какви доходи взимат родителите им. Те имат право на тези пари", каза Тодорка Аврамска.

"Ако доходите са достатъчно високи, за да можем да си издържаме децата с тях, детски надбавки няма да желая да получавам. Нека да има за децата, които нямат възможност", каза Ива Ценова.

От Асоциация "Родители" няма да се противопоставят на идеята на социалния министър.

"Отново поставя родителите в зависимост от държавата. Тоест всички да получават един вид социална помощ. И освен това по никакъв начин не е обвързано с нуждите на семействата. Тоест не се прави оценка на нуждите", каза Цвета Брестничка от "Асоциация родители".

От Асоциация "Родители" искат да бъдат въведени данъчни облекчения за семействата с деца.

Източник: BNT