Децата може да се връщат в детските градини при намалени до 14 присъстващи групи и ако се налага на смени - през седмица. Върху тези предложения и осъществяването им на практика работят експертите в Министерството на образованието и науката и Министерството на здравеопазването.

Очакванията са детските заведения да заработят до 24 май, както посочи преди няколко дни премиерът Бойко Борисов, или най-късно до 1 юни. Подробности около отварянето им съобщиха от Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, които са се допитали до МОН за мерките.

Всички в системата са категорични, че изискванията за дистанция няма как да се спазват. Затова ще се разчита на намалени групи с максимален брой деца - от МОН предлагат до 14 момичета и момчета. Ако обаче има повече желаещи, хлапетата може да бъдат разделени на смени - едната група да ходи една седмица, а другата група - следващата седмица. Освен това няма да има върнати, а предварително ще се питат родителите и ще се прави график. Към момента 50% от семействата декларират, че ще пуснат децата си, сочи анкетата, която се провежда, за да се видят нагласите им.

Оказва се, че просветното ведомства очаква указания на МЗ, но са против меренето на температура при сутрешния филтър на входа, ако децата нямат видими признаци. Разчита се родителите им да декларират, че са здрави, което се посочва и като тяхно задължение в извънредната ситуация. Няма да се искат и изследвания на децата, за да не се получава струпване пред лекарските кабинети. В градината малките нямат да носят маски.

Задължителна ли ще бъде употребата на предпазни средства за персонала обаче и при какви условия, все още решава здравното ведомство. Градините трябва вече да са се сдобили с нужните материали и дезинфектанти.

Ще се дава повече време за оставяне и взимане на децата, като родителите ще изчакват разредени пред входа на градината. Колкото се може повече активности ще се провеждат на открито. В случай на заразяване, цялата детска градина ще се поставя под карантина.

Източник: в. Труд

.