На 14-ти ноември отбелязваме Световния ден на диабета. По този повод, в специализирана АГ болница за активно лечение „Шейново”, пред лекари и журналисти, бяха изнесени лекции, целящи да насочат вниманието към бъдещите майки, при които рискът за развитие на диабет нараства значително, а профилактиката и превенцията са напълно задължителни за здравето на родилката и плода.


Председателят на националната асоциация на децата с диабет Елисавета Котова говори за диабета и бременността от гледната точка на пациента, д-р Татяна Абаджиева изнесе лекция на тема: „Диабет и бременност”, лекцията на д-р Донка Узунова беше „Педиатрични проблеми при новородени с гестационен диабет”. Д-р Румен Велев говори за храненето като мост между минало и бъдеще.

Официални гости на събитието бяха министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева и столичният кмет Йорданка Фандъкова.
Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 г. броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Именно за това Международната Диабетна федерация реши, в продължение на 5 години - от 2009 до 2013 година - кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет.