Дарители осигуриха средства за ремонт на нефрологичното отделение на СБАЛ по детски болести "Проф. д-р Иван Митев" в столицата. Инициативата започна Кремена Кунева, която била разочарована от условията, след като постъпи в болницата с дъщеря си.

"В болницата първо заварихме едно невероятно отношение от страна на доц. Гайдарова и екипа й, който всъщност управлява и работи в Детската нефрология за сметка на всичко останало като обстановка, консумативи, изобщо цялата тази нищета, в която работят хората там", спомня си Кремена Кунева.

Режат лепенките на парченца - не достигат консумативи

"Беше много неприятно, защото наистина условията бяха потресаващи. Стените мръсни, мухлясали, нямаха елементарни консумативи. Когато дъщеря ми трябваше да й бодат пръстчето за кръв, ми дадоха едно левкопластче, което беше не повече от 2-3 милиметра. Като поисках друго, понеже не беше особено чисто, ми казаха, че съжаляват, обаче нямат друго, защото не им достигат консумативите и се налага да ги режат на много малки парченца, за да стигнат за всички деца. Условията наистина бяха ужасни", коментира Кремена Кунева в предаването "Хоризонт до обед".

В болницата не достигат средствата за сапун и дезинфектанти, допълни тя.

"Някак си хората, които работеха там, аз ги виждах, че работят със сърце и душа и им е много мъчно за това, че не могат да осигурят елементарни неща, които са необходими. Така няколко дни там, виждайки ситуацията, говорейки с тях, единия ден дори едната сестра почти се разплака, разказвайки ми как са ходели да протестират преди няколко месеца за няколко часа, никой не им е обърнал никакво внимание, след което са се върнали в болницата. Както казват те, не могат да оставят децата за повече от няколко часа, тъй като повечето от тях са на специален режим на лечение", разказва още Кремена Кунева.

След престоя в болницата Кунева решава, че нещата не могат да останат така, защото "ако имаш щастието да си тръгнеш и да не се върнеш е едно, но има деца, които са постоянно там".

"Имаше едно момченце от дом, което е от деветмесечно - беше на девет години, тогава като бяхме, е почти постоянно в отделението, тъй като има някакъв вроден бъбречен проблем, т.е. има деца, които почти живеят там. Реших, че не мога проста да си тръгна", споделя Кремена Кунева.

Сега е на финала освежителен ремонт на нефрологичното отделение на детската болница. Доста хора са откликнали на призива за събиране на средства. До края на тази седмица ремонтът трябва да приключи.

ОТДЕЛЕНИЕТО Е КАТО ПРИКАЗКА

"То изглежда като една малка приказка според мен. Ремонтът е освежителен, за основен ремонт нямаше как да се говори в рамките на две седмици. Просто изглежда по невероятно различен начин. Включиха се няколко момичета, които са страхотни художници. Започнаха да рисуват стените, направиха някакви вълшебни мотиви и, както една от тях каза, аз имам чувството, че не съм в болница. И това е може би половината от оздравяването, защото стана като приказка, което много, много ме радва", допълни Кремена Кунева.

АКЦИЯТА НА ДОБРОТО ПРОДЪЛЖАВА

Малка част от събраните средства ще останат непохарчени и ще бъдат прехвърлени към други кампании, уточни Кунева. 

"Вярвам, че доброто може да продължи, защото наистина страшно много хора се отзоваха. Направи ми впечатление, че много хора българи, които живеят в чужбина - една част дори в Австралия, хора, на които децата им, вероятността да посетят тази болница, клони към нула, се включиха с доста средства. Това от една страна накара други хора да се замислят за това, че те могат да продължат. И вече имаме една идея за подобряване на условията в друга болница, която не е в София", съобщи Кремена Кунева. 

Източник: БНР