Пакет "бебе" - нова мярка за борба с демографската криза, с която ще стимулира раждаемостта в семействата с доход под прага на бедността (363 лв. на човек за 2020 г.) и самотните майки. Това обмисля да въведе държавата през следващите години. 

Новата помощ за семействата ще бъде осигурена по Оперативната програма за храни и материално подпомагане (2021 -2027), стана ясно по време на семинар, организиран от Министерството на труда и социалната политика. Така от 2021 г. държавата ще раздава пакет с бебешки продукти и детска кошарка. Родилките ще получат безплатни памперси, мляко, шишета, биберони, чаршафи и други необходими за малчуганите консумативи.

“Вярваме, че това ще бъде един допълнителен демографски стимул за повече деца в семействата”, обясни заместник-министър Зорница Русинова. Моделът, който ще приложи страната ни, бил заимстван от Финландия. Там от години държавата давала на всяка родилка специален пакет. Освен това се предвижда семействата с ниски доходи и деца до 3 години да получават безплатно храна от млечна кухня.

„Това е форма, която общините смятат, че ще бъде полезна, тъй като за съжаление 19% от децата в страната не могат да ядат ежедневно месо и пресни плодове поради липсата на възможност“, обясни Анна Ангелова от дирекция „Международно сътрудничество“ в Агенцията за социално подпомагане.