По обяд в Детски парти клуб “Кикирики” в столичния квартал “Младост 4” е пълно с малчугани и родители. Децата са на възраст между 1 и 5 години. Някои рисуват, други гледат анимационно филмче на видеостената, има и такива, които слушат увлекателната приказка за спящата красавица.


Клубът работи само от няколко месеца, но вече има редовни посетители. “Това не е детска градина, а място, където майките могат да оставят децата си за няколко часа на нашите грижи, за да си починат или да свършат неотложна работа”, обяснява Тоня Бакалова, собственик и основател на забавачката.

Дневно заведението се посещава от 15–20 деца. Най-голям наплив има след 11 ч. “Това е времето, когато майките свършват домакинската си работа и излизат на разходка или на пазар. Точно тогава имат нужда да оставят малчугана за малко и да се видят с приятелки без детето или просто да се почувстват отново свободни”, казва преподавателка. Когато идват за първи път, майките често се притесняват да оставят детето си само. Тоня Бакалова и нейните помощници вземат всички координати на родителите, за да могат да поддържат постоянна връзка. “Моля майката да остане при малчугана за 5–10 мин, преди да излезе, за да не се почувства той изоставен. За съжаление има и деца, които понякога плачат и трябва да ги водят по-често, за да свикнат с нас”, обяснява собственичката.
Преди да стане детски кът, клубът е бил трафопост. С много усилия Тоня Бакалова се е преборила с администрацията и е успяла да го превърне в приказно място с изрисувани стени малки детски столчета и масички. Идеята й хрумнала случайно. “Дъщеря ми има две деца и докато се разхождахме из градинките, непрекъснато ни правеше впечатление, че майките няма къде да оставят детето си дори за минута. А понякога и на жената й се иска да се откъсне от 24-часовите грижи. Така ни хрумна идеята да направим клуб, в който хем да има място за игра на децата, хем майките да могат да изпият по едно кафе”, разказва собственичката.

Децата могат да останат в клуба най-много 4 часа Това е максималното време, защото и най-големите палавници се уморяват и искат да поспят, а в “Кикирики” няма спално помещение. Заниманията са съобразени с възрастта на малчуганите. За най-малките са предвидени меки дунапренени играчки, цветни книжки с големи картинки. По-големите могат да рисуват, да пеят песнички, да слушат приказки, да гледат анимационни филмчета или дори да се учат да пишат някои букви от азбуката. “Няма мързеливи деца. Ако са мързеливи, това е грешка на родителите, защото много им угаждат и малчуганите бързо намират лесния начин. Децата не се раждат лоши. Дори и да счупят нещо, те го правят от любопитство – да видят защо колата се движи и какво има вътре.
Любознателността е заложена в природата им затова не трябва да им се сърдим”, разказва г-жа Бакалова.
Изведнъж цялата зала утихва. Започва куклено шоу. Всички – дори и най-непослушните – гледат с интерес. Явно им е забавно и знаят, че са там не по задължение, както е в яслата или в детската градина... Често в “Кикирики” празнуват рождени дни на някои от “възпитаниците си”. “Искаме да облекчим майките по всякакъв начин. Когато в къщата има повече деца, настава истински хаос. Често се събират и по-възрастни хора, които се дразнят от шума на децата, а пък те не могат да се налудуват на воля. Ето защо ние се наемаме с организацията и на рождени дни. Изготвяме няколко примерни менюта и ги предлагаме на родителите, които избират най-подходящото за своето дете. Когато дойдат при нас, за да празнуват, малчуганите се отпускат и дори и най-притеснителните се включват в игрите”, усмихва се г-жа Бакалова.
Клубът работи и през почивните дни и е затворен само в понеделник. “Опитваме се да поддържаме приемливи за родителите цени – 3 лв. за 1 ч гледане на дете, 5 лв. за 2 ч, 7 лв. за 3 ч”, допълва собственичката. Тя планира в най-скоро време да започнат курсове по рисуване и танци за по-големите деца, а след това и курс по английски за най-любознателните.