Всеки ден в болница „Селена“ се раждат средно 10 нови живота. Някои дни този брой е по-голям, други – по-малък. Всеки ден там се извършват средно 20 гинекологични операции. Някои дни са повече, други са по-малко. „При такива числа е лесно да се допусне, че работата, свързана с това, освен отговорност и удоволствие, се е превърнала и в... рутинно задължение“, споделят лекарите.

Специалистите от болницата разказват още и за някои от най-емоционалните моменти, когато трудностите, които са се изпречили пред тях, се оказват правопропорционални на радостта от преодоляването им:

„Това, че помагаме на щастието да се случва във все по-големи количества, никак не премахва от магията и чара му. По-голямата му наситеност ни носи единствено радост. Радост от това, че нашето семейство расте, че нашите деца, че вие, които ни се доверявате в едни от най-важните моменти, ставате все повече и повече.

Има случаи обаче, които по дефиниция са специални, особени, различни и важни, в които дори числата приемат интегрална роля. Такива са всичките ни малки пациенти от интензивно неонатологично отделение. В интензивен сектор единствената конвертируема „валута“ са грамовете. 10 качени грама за денонощие се равняват на 10% повече спокойствие за родителите. 10 качени грама дават 10 силни тласъка на надеждата, че всичко ще бъде наред. За да ви разкажем, както подобава за него, е нужно да започнем от самото начало.

-              Началото е на 12 март, полунощ. Тогава се запознахме с 31-годишната бъдеща майка. Приехме я по спешност, бременна в 4-ти месец, с остър хирургичен корем и оплаквания за силни болки.

-              3 лекари – дежурният ни екип, състоящ се от д-р Даниел Ставрев, д-р Красимира Чалова и д-р Златка Георгиева, преглежда пациентката и разбира, че има нужда от бързи реакции и действия, за да предотврати страшни последици и за бъдещата майка, и за все още нероденото ѝ дете.

-              9-сантиментрова миома на матката, с тежка некроза – това открива нашият екип след започването на операцията.

-              Една уникална операция – екипът ни не трябва да докосва 2/3 от областта, в която оперира, където кръвоносните съдове са с дебелина 1 сантиметър, за да избегне големи рискове и за двамата пациенти. Нарушаването на такъв съд може да доведе до огромна кръвозагуба за секунди. Сложността на операцията се допълва от състоянието на пациентката, големината и разположението на миомата, както и факта, че това е първа и изключително желана бременност за нея.

-              Резултатът – миомектомията бива извършена по лапароскопски път. Това е рискът, който поема екипът в тази екстремна ситуация. Операцията е по образец, а спасените са трима – мама, бебе, матка.

В предпоследния ден на август приехме бъдещата майка отново в нашата болница. Този път обаче за прекрасен и щастлив повод. Точно в 08:31 часа, на 30 август нейното дете и наше 1526-то за годината пое своя първи дъх. Малката госпожица направи това в ръцете на същия екип, погрижил се няколко месеца по-рано за здравето и сигурността и на мама, и на бебе. Тя се роди с перфектни мерки – 3210 грама, 48 сантиметра, в перфектно здраве.

2 септември 2019 – последните цифри за историята ни и най-важните. На втория ден от текущия месец и мама, и бебе бяха изписани в перфектно състояние и настроение от АГ „Селена“! Щастливи сме и щастието е навсякъде около нас. Малката госпожица е едно от 210-те ни августовски бебета!

А подобни истории са възможни и се случват по няколко причини – те се обуславят от професионализма и доверието между екипа ни, от стремежа ни да предоставяме най-добрите грижи в областта на женското, репродуктивното и детското здраве, от факта, че болничната база разполага с една от най-модерната и добра апаратура на пазара. За подобни истории обаче имате немалка заслуга и самите пациенти – за това, че ежедневно ни оказват доверие, за това, че споделят някои от най-важните си моменти, изпитания и радости с нас, за това, че сме формирали една неразрушима и специална връзка. Благодарим!“.

Екипът на списание „9 месеца“ пожелава здраве на всички малки герои, които ни напомнят, че чудесата се случват всеки ден!