На 17 ноември отбелязахме Световния ден на недоносеността. Ден, в който вниманието е насочено към най-мъничките и борбени бебета - недоносените. Според последни проучвания недоносените деца представляват най-голямата група малки пациенти, а броят им продължава да нараства.

Празник на малките герои и на големите герои, които им помагат организираха и в Неонатологичното отделение към МБАЛ - гр. Пазарджик, съобщи директорът д-р Красимир Темнилов. От началото на годината до края на месец октомври през болницата са преминали 588 новородени.120 от тях са били недоносени, съобщи началникът на отделението д-р Здравка Пиронова.

Най-малките бебенца спасени в болницата през тази година са  близначетата Гина и Найден от Велинград. Те се раждат на 6 февруари, когато са едва в 26-27 гестационна седмица. Тогава малкото момченце  тежи едва 800 грама, а неговата сестрича-900грама. Двете близначета остават в неонатологичното отделение няколко месеца, а  сега вече са на 9 месеца и се радват на грижите на своите родители. 40 са новородените  с тегло от 1 200гр до 2000гр, които са преминали през отделението през 2019 г. Пет бебета са тежали между 1200 и 1000 грама.

В момента екипът на отделението полага грижи за 11 недоносени бебета. Между тях има и три двойки близнаци.Най-малкото бебенце в отделението е Божидар. Той се ражда на 11 ноември и тежи 1000 грама. Неонатологичното отделение е едно от най-тежките в областната болница, отбеляза д-р Пиронова. Тя подчерта , че то е  и единственото в региона, което осигурява 24 часов прием и лечение на малки  пациенти от цялата област и единственото в областта с второ ниво на компетентност. Отглеждането на едно недоносено бебе на ден струва между 1000 и 2 хиляди лева. Борбата за живота на такива дечица понякога продължава с месеци, обясниха  медиците.  Д-р Пиронова пожела много здраве на своите колеги и на  малките герои и техните семейства.

В Европа общият брой на преждевременно родените бебета годишно е около 500 000, а в световен мащаб броят им надхвърля 15 милиона. В България статистиката също е изключително тревожна – над 6 000 бебета годишно се раждат твърде рано. Това означава, че недоносените бебета представляват най-голямата група пациенти сред децата, а броят им продължава да нараства. Още по-тревожно е, че това се случва на фона на тенденцията към намаляване на общия брой раждания.

Иточник: МБАЛ Пазарджик