Според национално проучване, проведено в началото на юни 2015 г. в България, 18,5% от жените са правили аборт, а при 85% от тях абортът е причинил физически или психически дискомфорт. В същото време 39% от жените, които не планират да имат дете за момента, биха направили аборт, ако се стигне до ситуация на непланирана бременност. 

Проучването е проведено с цел да се изследват нагласите сред българското население спрямо различните методи за контрацепция. То е част от кампанията „Контролирай изненадите“, която се организира съвместно с Байер България ЕООД и Българското научно дружество по акушерство и гинекология.


Сексуалното здраве е един от най-важните елементи за емоционалното и физическото състояние на жената, а в основата на доброто сексуално здраве стои семейното планиране. „Семейното планиране не се ограничава само до избора на партньор и създаване на поколение. То започва с редовния полов живот и обхваща сексуалното образование, предотвратяването на полово предавани инфекции и болести, методите за контрацепция и мерките срещу безплодие“, споделя д-р Вяра Джонгова, акушер-гинеколог.


Един от изводите зад посочената статистика е, че неефективното семейно планиране може да доведе до аборти, което от своя страна води до множество проблеми при жените. А те могат да бъдат предотвратени чрез по-добра информираност за съществуващите методи за контрацепция и активно търсене на съвет от страна на акушер-гинеколозите. Според резултатите от проучването 59% от жените се допитват до гинеколога си при избора на контрацепция, а 30% не търсят допълнително информация за съществуващите методи.


„Много е важно хората да се замислят върху планирането на бременността. 41% от около 280 милиона бременности годишно по света са непланирани, а почти половината от тях завършват с аборт. Трябва да се има предвид, че една непланирана бременност води до много промени в житейските планове на жената“, допълва д-р Вяра Джонгова.


Планирането на бъдещето и контролът над изненадите е възможен, благодарение на методите за контрацепция. По отношение на избора на контрацепция, резултатите от проучването показват, че 75% от мъжете и жените смятат, че трябва да споделят отговорността по предпазването.
Според проучването най-популярният метод за предпазване от нежелана бременност е мъжкият кондом (посочен от 90% от анкетираните), следван от противозачатъчните хапчета (87%) и вътрематочното устройство – спирала (71%). Като най-често използваните методи за предпазване от непланирана бременност участниците в проучването посочват мъжкия кондом (28%) и метода на прекъснатия полов акт (12%). Важно е да се отбележи, че това не са най-надеждните методи за предпазване от забременяване. При използването на мъжкия кондом като метод за предпазване от непланирана бременност 18 от 100 жени годишно забременяват, а при метода на прекъснатия полов акт цифрата е още по-голяма – 22 от 100 жени. За сравнение, при използването на противозачатъчни хапчета непланирана бременност има при 90 от 1000 жени годишно, а при използването на вътрематочна система (хормонална система) и вътрематочно устройство (спирала) – при 2 от 1000 жени годишно.


Непланираната бременност е глобален проблем, свързан със значителни разходи за здравеопазване и социални услуги, както и емоционален стрес за жените и техните семейства. Инвестирането в семейно планиране, както и в здравни услуги за майката и новороденото, могат да спасят много животи. Приблизително 33 милиона от непланираните бременности годишно са резултат от грешки в контрацепцията или неправилното ù използване.

Повече информация на www.controlsurprise.bg