Родители, чиито деца не са приети в държавни и общински детски градини, да бъдат компенсирани с месечна финансова помощ - това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, приети на второ четене в Комисията по образование в народното събрание. По максимум 300 лв. месечно ще могат да получават родителите, чиито деца не са приети в детска градина. Тепърва в подзаконови актове ще се запишат условията, при които ще се получава помощта, като най-вероятно един от критериите ще бъде детето да посещава частна детска градина.

"Идеята за ваучерите дойде заради десетилетния нерешен проблем в София, който продължава и заради него протестират родителите, включително и този понеделник", обясни в предаването "Преди всички" Пламена Николова, програмен директор "Образование" в Националната мрежа за децата.

Тя очерта като по-голям проблем условията, при които ще се получават ваучерите.

"Единственият смисъл от ваучерите би бил те да бъдат предоставени на всички неприети деца, останали извън системата не по тяхна вина, т.е. не защото не са желали да кандидатстват за общинска детска градина, а защото няма места в техния район, а не в цяла София", подчерта Пламена Николова. Според нея има неяснота "дали означава, че едно дете ще получи ваучер, ако то не е прието в своя район или ще получи ваучер, само ако не е прието в цяла София.

Дори и на-евтините варианти за детски градини започват от 600-700 лева за месечна такса, посочи Пламена Николова.

Източник: bnr

"Първият проблем е как родители ще доказват, че детето им е в детска градина - това означава, че ще става дума само за децата, които вече са записани в частна детска градина, т.е. със задна дата", коментира Николова.

Вторият проблем по думите ѝ касае децата, които не са приети в общинските детски градини, но не стигат и до частна такава. В този случай единият от родителите, най-често майката остава вкъщи да гледа детето и напуска работа, отбеляза Пламена Николова.