Учените във Великобритания са получили зелена светлина за извършване на генетична модификация на човешки ембриони, пише “The Independent”. 

Техниката, по която ще се модифицират ембрионите, за да намират и модифицират или заменят генетични дефекти, според някои може да се използва да бъдат създавани т. нар. "дизайнерски бебета". Британското управление по ембриология и оплождане заявява, че модифицирането "ще бъде за изследователски цели и ще разглежда първите седем дни от развитието на оплодената яйцеклетка от една единствена клетка до около 250 клетки". 

„Лицензионният комитет одобри молбата на д-р Кати Ниакан от института „Франсис Крик“, пише в съобщение на британското управление по ембриология и оплождане. Д-р Ниакан получава лиценз по-малко от година след като китайски учени предизвикаха международен фурор, като заявиха, че вече могат да редактират генома на човешки ембрион. Кати Ниакан казва, че тя няма намерение да променя генетично ембриони, които да използва в човешката репродукция, но иска да задълбочи научното разбиране за това, как се развива здравословно човешкия ембрион. Нещо, което може в дългосрочен план да подобри лечението на безплодието. 

Oчаква се, даването на въпросния лиценз буквално да разбуни духовете на Острова.

Източник: novini.london