Една четвърт от новородените в Хелзинки живеят в хотел, разказват репортажи във финландски медии.

Оказва се, че всяка четвърта родилка във финландската столица избира да прекара няколко дни с бебето си в специален хотел за обгрижване на майки и техните новородени.

Хотелът се казва „Фамилно гнездо” и е част от иновативна програма на Университетската болница в Хелзинки. Идеята му е да се облекчи дългото стоене в болницата на здравите родилки и бебета, в лечебното заведение да останат свободни места са по-сложните случаи.

Университетската болница в Хелзинки стартира програмата и заради нуждата от следродилни грижи, след като Женската болница в хелзинкския квартал Тьольо остава единственото място за раждане в района. Другата АГ болница затваря преди две години заради проблем с въздуха на закрито.

Сега организиран транспорт отвежда родилките и бебетата от болницата до хотела, където те отсядат за един или два дни в една от 20-те стаи за пациенти. Хотелът е за родилки, които не са имали усложнения и чиито бебета са здрави. Във „Фамилното гнездо” родителите отговарят за грижите на своите новородени бебета, но могат да си насрочат среща и с акушерка. Хотелът разполага с дежурен медицински екип.

„Мисли извън кутията”

„Затварянето на другата болницата в нашия район ни даде възможност да мислим извън рамките”, казва Маарит Менистьо, старша сестра в хотела. „Тук е много тихо, тъй като изолацията е много добра, което дава спокойствие на семействата”, добавя тя.

Във „Фамилното гнездо” майките и бебетата носят собствени дрехи, а родителите могат се хранят в ресторанта.

Болницата е въвела и домашни посещения от акушерки за семейства, напускащи хотела. Според Менистьо системата за домашно посещение позволява на някои родилки да се приберат вкъщи шест часа след раждането.

По-семейно ориентирано

Въпреки това голяма част от новите жители на Хелзинки все още прекарват първите си дни в Женската болница, където всяка година се раждат 9000 бебета.

Построена през 30-те години на миналия век, болницата се оборудва с 26 нови самостоятелни семейни стаи през септември, като общият им брой ще стане над 50.

„Тези дни почти всеки иска семейна (самостоятелна) стая и сега повечето могат да я получат”, казва старшата медицинска сестра Катя Матила.

В същото време персоналът се надява хотелът, първоначално замислен като временно решение, да продължи да функционира, тъй като се харесва както от семействата, така и от екипа на болницата.

Източник: offnews.bg