ИКЕА България стана част от иницитивата „Малки герои“, която превърна детското отделение на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ в подкрепяща, приятелска и приветлива среда. Проектът е благотворителна инициатива на Фондация „Америка за България”, която обедини усилия с компании като ИКЕА,  неправителствени организации, медии и индивидуални дарители в името на децата на България.

IKEA Pirogov 3 2

Днес министър-председателят Бойко Борисов, министърът на здравеопазването проф. Николай Петров, американският посланик Ерик Рубин и президентът на Фондация „Америка за България”, г-жа Нанси Шилър символично прерязаха лентата и официално откриха реновираното отделение.

„Включихме се в този проект, защото вярваме, че децата имат право да играят във всички ситуации, дори в трудните моменти. Зоните за игри, които създадохме, предоставят именно възможност за игра и общуване в предразполагаща среда, близка до тази у дома”, коментира участието на ИКЕА управителят на компанията Никос Ифантидис.

Интериорното обогатяване, в което ИКЕА се включи активно с обзавеждането на кътове за игра и рапорт стая, добави модерен, цветен и образователен компонент в цялото детско отделение. Инвестицията на всички дарители заедно достигна 400 000 лв.

Автор на идейния проект за интериорното преобразяване е архитектът на детския научен център Музейко – Лий Сколник, който в момента участва в изграждането на детска болница в Ню Йорк и пренася своя уникален опит. Освен това, 32 млади дизайнери, архитекти, художници се включиха в конкурса на Академия „Градът”. Най-добрите бяха отличени, а някои от идеите им бяха реализирани. Всички проекти могат да бъдат използвани от други болници, които решат да стартират свои инциативи по подобие на „Малките герои”.

„Малките герои“ завладяват трите етажа на детските клиники в „Пирогов“ с Героите на седемте морета (на приземен етаж);  Герои от детски приказки (втори етаж), Супер-герои от нашето ежедневие (трети етаж), a в двора на болницата грее нова детска площадка.

Преобразяването на белите болнични стени в приказно място за игра ще помогне за лечението на децата, като допринесе тяхното преживяване в „Пирогов“ да бъде, доколкото е възможно, по-малко стресиращо, по-цветно и приятно. Освен това, приятелската среда ангажира вниманието на децата по време на манипулации, което ще улесни работата на лекарите и медицинския персонал.

IKEA Pirogov 1 2

Освен да направи детското отделение на „Пирогов” по-подходящо за престой на деца, идеята на проекта „Малки герои” е той да бъде пример за това как могат да си сътрудничат различни организации. Работейки заедно, неправителственият сектор, отговорният бизнес и гражданите могат да постигнат много в името на една добра кауза, важна за цялото общество.