15 април 2014 г.

Инициативата „Приказки без край“ е насочена към подобряване на болничния престой на децата и по-бързото им възстановяване с помощта на мобилни библиотеки с книжки за всяка възраст и специално обучени аниматори. Активностите в рамките на „Приказки без край“ целят да се засили и емоционалната връзка между децата, родителите и лекарите.


Кампанията се провежда в 13 лечебни заведения в София, Варна, Русе и Пловдив. За периода януари-март 2014 в инициативата са въвлечени над 900 души и са реализирани 112 посещения в детски клиники, а дейностите в рамките на „Приказки без край“ са достигнали близо 800 малки пациенти.


Председателят на Българска педиатрична асоциация проф. Владимир Пилософ съобщи, че за година и половина от старта на инициативата, аниматорите са създали по-приветлива болнична среда на около 4000 деца. Той припомни, че в някои държави отдавна са оценили положителното влияние върху възстановяването на децата и съкращаването на болничния им престой с 2-3 дни, затова е практика в лечебните заведения да работят целодневно специално обучени аниматори, които забавляват децата. Според световният опит присъствието на аниматори в лечебните заведения снижава предоперативния стрес при децата и скъсява възстановителния период след интервенции или хирургични процедури. „Прилаганите медицински технологии не могат да доведат до трайни и оптимални за дадено заболяване постижения без съчетаното им приложение с определени социални практики, насочени както към болното дете, така и към неговото семейство. Неотменна част от тази дейност трябва да бъде и подкрепата на детето и неговото семейство, каквато аниматорите на „Приказки без край“ им оказват“, каза проф. Пилософ.

Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Георги“ - Пловдив се присъедини официално към Националната инициатива „Приказки без край“. На събитието в лечебното заведение специално за малките пациенти на лечебното заведение присъстваха актьорите и телевизионни водещи Димитър Рачков и Енчо Данаилов - Бате Енчо. Двамата водещи боядисаха заедно с децата Великденски яйца и поднесоха подаръци на всички малки пациенти. „За мен е изключително удоволствие да посрещна аниматорите на „Приказки без край“ в нашата болница. С тяхна помощ се надявам да подобрим още повече условията за лечение на малките ни пациенти и да им помогнем да се възстановяват по-бързо чрез забавления и увлекателни занимания“, каза началникът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания проф. Мирослава Бошева по време на официалното стартиране на „Приказки без край“ в лечебното заведение. Тя съобщи, че годишно в болницата се хоспитализират около 7000 деца и около 24 000 преминават през спешния център.


Психологът на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания г-жа Анелия Петкова отбеляза, че макар днес официално да се дава старт на инициативата в лечебното заведение, аниматорите на „Приказки без край“ са се ангажирали с подобряването на болничния престой на децата преди месец. От тогава те са посетили болницата 8 пъти. „Макар и краткия период, ние имахме възможността да оценим позитивното въздействие на дейността на аниматорите върху състоянието на децата. Занимателните игри и развлечения помагат на пациентите ни да преодолеят стреса от това, че не са у дома при своите родители и близки, а в болница. Осигуряването на среда близка до домашната от една страна предразполага децата да сътрудничат на лекарите по време на лечението, а от друга – дава спокойствие на родителите“, каза психологът.