Най-ценните ресурси, които имаме са здравето и нашето тяло, чрез които всяка жена може да си извоюва правото и шанса за безпроблемно зачеване и радост за нормално протичаща бременност.

  • Поддържайте здравословно тегло

Тегло под нормата

Фактите показват, че хормонът естроген е отговорник за нормалното функциониране на менструалния ви цикъл, и че се складира в мастните клетки. Така, ако в тялото ви няма достатъчно количество от тях - независимо дали това е резултат от системно недохранване или от интензивни тренировки, вашата бъдеща бременност може да бъде застрашена. В идеалния случай жената трябва да има 22-25% телесна мазнина. Когато тази цифра падне под 19%, е твърде вероятно да се появят смущения и дори прекъсвания в менструацията, предупреждават специалистите по репрудоктивно здраве. В повечето случаи решението е просто - всичко, което трябва да се направи, е да се качат няколко килограма. Ако сте гладували упорито и сте изпаднали в състояние на болезнена слабост или сте тренирали толкова маниакално, че и в двата случая менструацията ви е спряла или е нерегулярна, тогава се консултирайте с репродуктивен специалист и диетолог.

 

Наднормено тегло

От друга страна, наднорменото тегло също може да окаже пречка да забременеете. Тялото на жените, които тежат с 15% или 20% повече над препоръчителните килограми за техния ръст, може да започне да произвежда твърде много естроген и твърде много от мъжкия хормон андроген, което е в състояние да доведе до безплодие. Този вид стерилитет е абсолютно поправим на теория - трябва само да се намали излишното тегло, но всички знаем колко трудно може да се окаже това на практика. Ето защо, ако си отглеждате 10 и повече излишни килоглама, и желаете да заченете, още сега започнете да прилагате някаква разумна хранителна програма за намаляване на теглото. Консултирайте се със специалист в областта, който на база изследвания да приложи индивидуален подход спрямо вашата ситуация. Бъдете постоянни и резултатите няма да закъснеят.

  • Пазете се от инфекции

Звучи не много приятно, но е факт - един от най големите рискове за безплодие е болест, която протича без симптоми. Става дума за възпаление на влагалището, което може да доведе до много проблеми. Жените, които страдат от увреждане на маточните тръби, както и от възпаление на влагалището си задават един основен въпрос. Как се стигна дотам? Влагалищното възпаление се предизвиква от инфекции, предавани по полов път, които се лекуват лесно, но могат да бъдат последвани от усложнения, ако не се обърне внимание навреме. Най-добрият варянт е да посещавате редовно своя генеколог, да си правите микробиология и цитонамазка през определен интервал от време.

  • Овладейте напрежението

Динамиката на ежедневието често води до стресови ситуации и неприятни мисли. Ако усещате, че сте на края на силите и нервите си и безсънието е ваш спътник или имате проблеми с отпускането, без да губите време, си изяснете в какво се крие проблемът. Доказано е, че силният стрес може да доведе до нередовна менструация. И макар специалистите да не са напълно наясно точно по какъв начин става това, те смятат, че явлението е свързано с работата на хипоталамуса - жлезата, контролираща едновременно химичните реакции на тялото срещу напрежението и нговите женски полови хормони. Преди да стигнете до момента със забременяването, трябва да се научите да се справяте и контролирате негативното влияние. Може да опитате с курсове по йога, упражнения за релаксиращо дишане или да направите нещо, което ще ви донесе удоволствие.

  • Изследвайте нивата на базалните хормони

Преди да посетите акушер-гинеколога изследвайте нивата на базалните хормони между трети и пети ден от цикъла – това са хормоните: LH, FSH, Estradiol, Prolactin. Ако сте над 35-годишна възраст е подходящо да проверите и състояниято на яйчниковия си резерв и към гореспоменатите хормони да добавите Антимюлеровият хормон.

  • Спортувайте редовно

Движението е здраве за цялото тяло – това включва яйчниците, лигавицата на матката и баланса на женските хормони. Нямате време за фитнес? Това не е проблем, правете упражнения у дома, сутрин преди работа. Започвайте деня с чаша топла вода на гладно и избягвайте да консумирате захар и тесто – да, точно така, дори да нямате проблем с килограмите, дължите това на яйцеклетките си.