Най-малкото родено бебе в АГ болница "Проф. Д. Стаматов" във Варна тази година е тежало едва 650 гр. Детето е отглеждано в кувьоз в продължение на 4 месеца, след което е изписано в добро общо състояние. Това сподели днес доц. д-р Емил Ковачев, управител на болницата и уточни, че според медицинските стандарти всеки плод под 800 грама се води като абортивен. Ако едно недоносено дете оцелее три дни, тогава се вписва като живородено, допълни специалистът.

 Повод за срещата му с журналистите бе дарение - термолегло за неонатологията, закупено след благотворителна акция, предаде репортер на Varna24.bg. В отделението се настаняват бебета с тегло до 1000 грама.

 Термолеглото, което е на стойност около 16 000 лв., се използва за адаптация на високорискови бебета, след изваждането им от кувьоз и техния топлинен комфорт, осигурявайки по-лесен достъп за извършване на манипулации и завършване на терапията им и емоционален контакт с децата, обясниха специалистите.

 Неонатологичното отделение на "СБАГАЛ Проф. д-р Димитър Стаматов - Варна" ЕООД е единственото отделение в цяла Североизточна България, осигуряващо 3 ниво на компетентност според стандарта по неонатология. Тук се провежда най-съвременна диагностика и лечение на новородени с екстремно ниско и ниско тегло недоносени деца, включваща качествена първична реанимация на рискови новородени, апаратна вентилация, приложение на сърфактант терапия при деца с дихателна недостатъчност и последваща профилактика.

 Отглеждането на тези деца продължава с месеци и именно тук е мястото на термолеглото, което се явява, като завършек на тези високоспециализирани грижи.

Елементите на термолеглото предоставят на новороденото неутрална в температурно отношение околна среда, защитавайки го от охлаждане и претопляне, равномерно разпределение на топлината, така че бебето се чувства комфортно при поставяне, възможност за лесно измерване на температурата и нейната регулация за забавяне на студовия стрес.

Днес стана ясно, че от началото на тази година 1708 бебета са проплакали в АГ болница Варна. Съотношението момичета-момчета е приблизително равно, като представителите на нежния пол са 846, а на силния - 862. За 9 месеца в болницата са родени 32 двойки близнаци и 3 тройки тризнаци. Недоносените бебета са 241. Най-младата майка е на 14 г., а най-възрастната на 48 години.

 Завеждащата отделението д-р Цветкова сподели, че имат сериозна нужда от нови кувьози и ще разчитат на подобни дарителски акции за тяхното набавяне. В отделението имало общо 33 кувьоза, като само 6 от тях били модерни и снабдени с всички екстри. Останалите били твърде стари или втора употреба. Стойността на един ковьоз е 13 000 лв., уточни д-р Цветкова.

Дарителите, от известна верига супермаркети и детски център в града, изразиха удовлетворението си, че много хора са подкрепили каузата като са закупили плажни стоки и са организирали детски рождени дни при тях. Те споделиха, че са мотивирани от ефекта на кампанията и занапред отново ще търсят начини да помагат и правят добро.

Източник и снимка: varna24.bg