Една от най-любимите детски героини – Пипи Дългото чорапче се установи в работилничка „Сръчковци“ в Сити Център София, където всяка неделя ще забавлява децата от всички възрасти абсолютно безплатно. Часът на белите, щуреенето, танците, рисуването и всякакви други активности започва точно в 11 часа всяка неделя.

Пипи е една от най-обичаните детски героини вече десетилетия наред. Но знаете ли всъщност каква е историята й и как шведската писателка Астрид Линдгрен решава да напише историята на това щуро, забавно, умно, но и някак тъжно момиченце?

Ето каква е предисторията на появата на Пипи. Един ден дъщерята на Астрид Линдгрен Карин била болна. „Мамо, моля те разкажи ми приказка за Пипи Дългото чорапче!“ – проплакало детето. И като всяка майка, която е готова на всичко, за да облекчи по някакъв начин страданията на рожбата си, Астрид започва да си съчинява история за момиченце със странно име, което измислила дъщеря й. Тогава и двете не подозирали, че това ще се превърне в една от най-известните книги за децата. „Карин даде необикновено име на героинята, затова тя трябваше да бъде забележително момиче", казва писателката. И тъй като историите за чудноватото девойче станали любими на малката Карин, а също и на нейните приятели, в продължение на години госпожа Линдгрен измисляла нови и нови истории.

Ръкописът се появил на бял сват едва през март 1944 г. Астрид паднала и навехнала глезена си. За да минава по-бързо времето, докато стояла обездвижена заради крака си, писателката решила да „постави историите на Пипи на хартия“. Книжката щяла да бъде подарък за 10-тия рожден ден на Карин през май.

Източниците на вдъхновение за историите на Пипи били безброй. Рижавата коса, прическата и луничките били събирателен образ на приятелите от училище на Карин.