Новата програма “Пари за родителите плюс” 
Изплащането на пари на родителите се оказва добър модел. През 2012 г. то се осъществява при 800 000 семейства, като 22% от заявките идват от бащи. С новия модел “Пари за родителите плюс” се комбинират по-добре частичната работа и родителските пари – подходящо за родители, които си разделят партньорски задълженията. Според данни на Федералния институт за изследване на населението над 90% от младите хора смятат, че двамата родители трябва да се грижат за децата. Родители, които отглеждат сами едно- или двегодишното си дете, получават месечно 150 евро. 


Програмата “Пари за родителите плюс” улеснява родителите да се завърнат по-рано в професията и въпреки това да имат време за семейството. Новите правила се отнасят за родители, чието бебе е родено след 1 юли 2015.

От 1 стават 2 
Досега пари за родителите се изплащат максимално за 12 месеца (плюс 2 месеца за другия родител, който временно замества бюрото с масичката за повиване). Сега майките или бащите могат да получават до две години новите средства “Пари за родителите плюс”. Към това базовата сума на парите за родителите се дели наполовина. Успоредно с това родителите могат да работят през целия период 30 часа седмично. Приходите от тази частична заетост се прибавят към родителските пари. И при минимална допълнителна заетост “парите за родители плюс” трябва да бъдат двойно по-малко от базовите родителски пари, които биха се полагали на майките и бащите без допълнителни приходи.

От 2 стават 4 + 4 
Досега парите за родители се изплащат до два месеца по-дълго, дори ако партньорът работи по-малко, за да се грижи за детето. Според новата разпоредба може да се получават четири месеца “пари за родители плюс”. Допълнително се дават още четири месеца “пари за родители плюс”, ако двамата партньори едновременно излязат в отпуск за гледане на детето и работят четири последователни месеца между 25 и 30 часа седмично. Този бонус получават и самотни родители.

От 12 стават 24 
Родителите могат да ползват до 36 месеца отпуск за гледане на дете, както и неплатен отпуск със защита от уволнение. От 1 юли те могат да използват гъвкаво 24 месеца (вместо досегашните 12 месеца) да осмия рожден ден на детето. Това означава, че те могат да вземат отпуск, когато и родителите, и децата се нуждаят от него, например при постъпване в детско заведение или в училище.

Забележка: В Германия “пари за родителите” съответстват на детските надбавки у нас.