Проф. Донка Байкова е сред най-известните експерти по хранене у нас. Тя има дългогодишен академичен и практически опит, автор е на множество научни трудове, монографии и учебни ръководства. Консултира пациенти в МЦ „МАРКОВС“. В това интервю тя разказва, как храната може да се превърне в наш най-силен съюзник за добър имунитет – особено важна тема за бременните жени и майките.
Проф. Байкова, какво имате предвид, когато казвате, че имунитетът започва от чинията ни?
Това е научен факт. Имунната система е сложна мрежа от клетки и механизми, които се нуждаят от „градивен материал“. Този материал идва именно от храната - протеините изграждат антителата, витамините и минералите активират защитните реакции, а пробиотиците отговарят за здравия чревен микробиом. Без балансирано хранене нито една имунна система не може да функционира оптимално.
Кои са най-важните хранителни вещества за силен имунитет?
На първо място бих поставила пълноценните белтъчни храни, защото имунните клетки (фагоцитите, В- и Т-лимфоцитите, антителата) са белтъчни тела и имунният отговор се нуждае от прием на пълноценен хранителен белтък (млечни продукти, месо, риба, яйца и/или техни хранителни алтернативи – зърнени и бобови разновидности, ядки, семена).
От ключово значение са и антиоксидантите: Витамин С е модулатор на имунните процеси. Хранителни източници на витамин С са цитруси, чушки, броколи, киви и др. Витамин D участва в борбата с вирусните инфекции, играейки роля на физическа бариера. В зимните месеци дефицитът му е масово разпространен. Причините са недостатъчнен синтез в кожата, поради недостиг на слънцегреене и оскъден хранителен прием (нищожно съдържание в обичайно консумираните у нас храни).
Витамините от група В: В6, В9, В12, както и А и Е също имат мощен антиоксидантен ефект и неутрализрат вредното действие на свободните радикали, съответно – стимулират имунната резистентност. Минералите: Цинк - освен че е антиоксидант, участва като ензимен активатор на имунните клетки (T- и B- лимфоцитите).
Съдържа се в моркови, цвекло, грах и др. Желязо (приемано с месо, риба, яйчев жълтък, коприва, семена, ядки, бобови и др.) е от изключителна важност за женския организъм в детеродна възраст - участва в синтезата на хемоглобин и миоглобин, които са преносители на кислород до всички клетки и тъкани, активира функциите на T- и B-лимфоцитите. Добри хранителни източници на желязо са месо, риба, яйчев жълтък, коприва, семена, ядки, бобови и др.

Казвате, че около 70% от имунната ни защита се формира в червата. Как да разбираме това?
Чревният тракт е домът на микробиома – своеобразна биовселена от гнилостни и полезни (пробиотични) бактерии, които постоянно се конкурират помежду си за хранителни субстанции и адхезионни рецептори на чревната стена. Когато полезните лактобацили, бифидо-бактерии и млечно-кисели коки са в добра наличност и функционална активност, те изграждат бариера по лигавичната повърхност на червата и буквално пазят човека от болестотворни агенти.
И още - стимулират биосинтезатата на имунни тела – фагоцити и защитни мукопротеини, понижават риска от възникване на автоимунни реакции. Затова препоръчвам консумация на традиционни ферментирали храни и напитки – кисело мляко, айрян, кефир, туршии и кисело зеле. Те са нашето естествено пробиотично „лекарство“.

Кои са най-честите грешки, които отслабват имунната ни система?
Прекомерната консумация на захар и преработени храни. Захарта намалява активността на белите кръвни клетки, а „бързите“ храни са с нищожна хранителна плътност (липса на ценни витамини, минерали, антиоксиданти). Също така – честите диетични свръх-ограничения, целящи бързо отслабване. Когато изключим цели групи храни, рискуваме да развием хранителни недоимъци, които директно потискат имунитета.

Какъв е вашият съвет към жените и майките, които искат да поддържат силен имунитет и добро здраве през цялата година?
- На първо място: Хранете се разнообразно и балансирано;
- Не допускайте крайности, а търсете баланс и устойчивост;
- Поддържайте достатъчна хидратация– вода, билкови чайове, супи;
- Намалете захарта, увеличете зеленчуците и ферментиралите продукти;
- И не на последно място: Сънят и спокойствието са също „храна“ за имунитета.
Какво бихте казали на майките, които се опитват да се грижат едновременно за своето и за детското здраве?
Бих им казала да не забравят, че те самите са централната фигура в семейството. Ако майката е здрава, спокойна и силна, това се предава и на децата. Грижата за имунитета започва с малки, но постоянни избори:
- Да поднесем на масата прясна салата;
- Да предложим сочен плод вместо вафла;
- Да вечеряме бавно, заедно и с удоволствие, а не бързо и на крак.;
- Децата се учат чрез подражание на своите родители и авторитети;
А най-ценното наследство, което можем да им оставим, са правилни хранителни и двигателни навици и здравословен стил на живот.

Проф. д-р Донка Байкова Ви очаква в МЦ МАРКОВС, като ще отговори на всички ваши въпроси и ще ви предложи най-подходящата стратегия за вашия конкретен случай.За записване на час, моля свържете се с МЦ МАРКОВС на 0899 130 550 или запазете своя час онлайн тук.