Като част от кампанията "БЕБЕ НА ГОДИНАТА" сп. „9 месеца“ и форум „БГ Мамма“ направиха проучване сред 1200 бъдещи и настоящи майки. Резултатите от него, които изнесе Ирина Ялъмова, мениджър от "БГ Мамма", сочат, че: 

  • независимо от проблемите в здравната система у нас, 47% от бъдещите и настоящите майки са доволни от медицинските грижи, които са им предоставени по време на бременността. 17% са категорични, че не са удовлетворени. 
  • при избора на болница за раждане, освен професионализма на лекари и акушерки, според участниците в анкетата най-важно е доброто отношение на медицинския екип (52%), което изпреварва критерий като материално-техническата база, за който са гласували 31% от жените. На трето място (17%) сред най-важните фактори при избора на родилна клиника  е възможността раждането да протече максимално естествено, без излишни медицински интервенции.
  • на въпроса кое е най-доброто място за раждане, 71% от анкетираните са на мнение, че това е българската болница. 25 на 100 обаче категорично биха избрали да родят в болница в чужбина. За 4% пък най-подходящото място за раждане е у дома.