Подарък за всички столичани и техните гости! Всеки може да бъде прегледан напълно безплатно от специалист! Без направления и без излишни бумащини. Прегледите ще се извършват с модерна ехографска апаратура.


Кампанията стартира в навечерието на коледните празници в Скай Сити Мол (ул. "Коста Лулчев" 52) - от 1 до 20 декември, всеки ден от 12 до 20 ч.

В рамките на кампанията всеки може да бъде прегледан абсолютно безплатно от специалист, без да се изисква медицинско направление. Най-добрите специалисти в областта ще подкрепят Кампанията за ранна диагностика на щитовидната жлеза, която ще продължи с обиколка в страната по предварително заявен план от общините. Кампанията се организира от „Център за защита правата в здравеопазването“ и „Пачето перо“, със съдействието на Monrol България, Скай Сити Шопинг Мол и Столична община, BetaPR, Канапе, Спринт Продакшън, Фондация "Моята млада България" и медийното партньорство на Нова Телевизия, БНТ, bTV Media Group, Дарик Радио, БНР, БГ Радио, списание „9 месеца” и в-к Стандарт.

Кампанията
За рак на щитовидната жлеза се заговори едва през последните години. От тиреоиден карцином се разболяват и мъже, и жени, като напоследък се открива при все по-млади пациенти. Ракът на щитовидната жлеза се диагностицира бързо и лесно със съвременните методи на диагностика и лечение. Кампанията цели не само да се извършат безплатни прегледи, но и да се създадат нагласи в обществото, че болестта е лечима, стига ние самите да сме активни в самонаблюдението и при най-малкото съмнение да потърсим лекарска помощ.


Много хора в селата и малките градове са силно затруднени да посетят специалист, поради финансови затруднения и предвид отдалечеността от големите болници. Нашата кампания в страната ще бъде насочена именно към такива населени места, където нуждата от подкрепа за населението е най-голяма. Прегледите ще се извършват от специалисти от университетските болници в София – доц. д-р Красимир Визев, доц. д-р Ралица Иванова и доц. д-р Райна Божкова. Скринингът ще включва клиничен и ехографски преглед. Всеки пациент с установен рак или със съмнение за рак, ще се насочва веднага за диагностично уточнение и лечение в специализирана болница, като по този начин ще се прескочи сложната административна система на здравната система. Много разчитаме на съдействието на общинските власти, които да осигурят подходящо помещение за прегледите, да популяризират кампанията сред населението и предварително да записват всички желаещи.

Идеята
Идеята е продиктувана от бездействието на институциите в здравния сектор. Липсата на статистика и профилактика доведе до това, че възрастовата граница спадна значително, а болестите и усложненията от това инвалидизират рано млади и дейни хора. Доказателство е и фактът, че изследванията на щитовидната жлеза все още са частично платени от НЗОК, а туморните маркери на установен карцином продължават да се плащат от самия пациент. Подготовката за диагностика изисква пациентите с отстранена жлеза да спрат поддържащата хормонотерапия, от което те страдат. Все още няма ясни правила при прилагането на съвременни методи и лекарства, което също е изцяло във вреда на пациентите. Образната диагностика се покрива частично от НЗОК. Радиойод терапията се покрива от държавата след като МЗ беше осъдено за отказано навременно лечение.

Нуждата
Нуждата е установена още, когато акад. Пенчев създава карта на районите в страната, където има недостатъчно или прекомерно съдържание на йод. Тогава започва и кампания за диагностициране на живеещите в тези райони и за йодиране на солта. Към днешна дата това е крайно недостатъчно, тъй като е научно доказано, че рисков фактор за развитие на рак на щитовидната жлеза е и наследствената обремененост.

Болестите на щитовидната жлеза
За съжаление, болестите на щитовидната жлеза водят след себе си множество придружаващи заболявания. Увредените, в следствие на ненавременно лечение и закъсняла диагностика, пациенти нямат възраст и пол. Достатъчен е фактът, че ежедневно се извършват минимум 10 оперативни интервенции за частично или напълно отстраненяване на щитовидна жлеза. Вече има случаи на отстранена щитовидна жлеза, в следствие на установен карцином, и при пациенти в тийнейджърска възраст. По време на бременност и кърмене настъпват различни аномалии на щитовидната жлеза, които не се диагностицират. Тази негативна тенденция е налице и при пациенти, страдащи от диабет, както и при спортисти, въпреки активната им спортна дейност.
Ракът на щитовидната жлеза е лечим! Лечението не е скъпо, нито невъзможно. Важно е храненето и наблюдението от специалист.


Опитът
Център за защита правата в здравеопазването и Агенция „Пачето перо” работят съвместно по проектите за ранна диагностика на рака на щитовидната жлеза от 2008 година до днес. Кампанията е организирана, координирана, заснемана и популяризирана с общи усилия. За последните 2 години прегледи бяха осъществени в общините Ардино, Крумовград, Копривщица, Чипровци, Рила, Брусарци, Чавдар, Мирково, в Дома за жени с психични заболявания в Лакатник, Брезник, Годеч, Якоруда, Белово, Чупрене, Джебел, Любимец, Криводол, Неделино, Борино, Златарица, Никола Козлево, Самуил, Борово, Вълчи дол, Аврен, Крушари, Царево и Приморско.
Центърът за защита правата в здравеопазването е създаден през 2007 г., като целта му е свързана с осъществяването на дейности за по-добра информираност на гражданите, за техните права за получаване на здравни и медицински услуги и за реалното реализиране на тези права.
Агенция „Пачето перо” е създадена през 1996 г., занимава се с предпечатна и рекламна дейност, от 2007 г. създава информационна агенция и освен това включва и издателска дейност. Подпомага и организира кампании, значими за хората и информираността на населението.

Агенция „Пачето перо” (Ангелина Кхан) и Център за защита правата в здравеопазването (Д-р Стойчо Кацаров)

0878 904 903
aboneva@gmail.com, office@czpz.org