Доц. Боряна Слънчева, началник на клиниката по неонатология към СБАЛАГ „Майчин дом” – София, пред списание „9 месеца”

Кога задължително трябва да се търси спешна медицинска помощ за детето?
Майките трябва да са подготвени какво трябва да правят при спешни състояния. Понякога те имат възможност да реагират и да вземат определени мерки, преди да стигнат до спешната помощ. Всъщност много рядко се стига до нужда от спешна помощ. Има случаи, когато майките решават да самолекуват децата си, след което се налага спешна помощ, но ситуацията вече е извън контрол и много по-трудно се овладява. Така че добре е да прецизират възможностите си – докъде могат да се справят сами и кога да търсят лекар. Вместо да се доверят на съответния специалист, те често предпочитат самолечението, като търсят съвети от интернет форуми, но няма никаква гаранция, че информацията в тях е достоверна.

Можете ли да препоръчате лечебни средства от народната медицина, които помагат срещу колики, при никнене на зъбки и при повишена температура?
При никненето на зъбки единственото, което мога да препоръчам, е търпение от страна на родителите. Те смятат, че всяко неспокойствие на детето трябва да бъде овладяно. И в крайна сметка никненето на зъбките се оказва проблем не толкова за детето, колкото за родителите, които нямат нужното търпение да приемат нещата такива, каквито са. Същото се отнася и за коликите.


Все пак има познати „бабешки“ лекарства за колики, които са ефикасни. Сред тях са чаят от копър или от анасон. Всъщност именно на тази основа са и голяма част от продуктите срещу колики, които се продават в аптеката. 

Използването от някои на индийско орехче обаче е категорично забранено, тъй като то всъщност е опиат и може да предизвика изключително тежки усложнения при детето, дори смърт. От „бабешките“ практики родителите могат да прилагат затоплянето и масажа на коремчето. И отново рецептата е търпение, защото бебешките колики са процес, който се преодолява. Начинът, по който майката се отнася с детето в това състояние, е от основно значение за овладяването на коликите. Ако тя е неспокойна, свръхвъзбудена, детето усеща несигурност и също става неспокойно. Както коликите, така и никненето на зъбките са нормални процеси в детското развитие.

Кои симптоми могат да подскажат на родителите, че нещо с бебето не е наред?
Изключително важна е тегловната крива – детето трябва да наддава с определено темпо, което е изключително интензивно до края на първата година. Недоброто наддаване на тегло задължително трябва да насочи родителите към допълнително уточняване. На първо място, дали бебето се храни достатъчно. Ако то приема достатъчно храна, а не наддава на тегло, трябва да се търси и друга причина. Друг важен показател, който трябва да се следи, е растежът на детето. Той се измерва всеки месец в детската консултация.