9 октомври 2014 г.

Бебе, родено през 23-ата г.с. от бременността, отпразнува своя първи рожден ден. Когато се родил, малкият Лука тежал само 480 грама. Медицинските прогнози не били добри. Лекарите смятали, че шансовете бебето да оцелее са минимални.

30-годишната майка Силвия започнала да ражда през 22-ата седмица от бременността, което е 2 седмици преди съдебния термин за аборт във Великобритания. Тя била откарана по спешност в болница, където ѝ казали, че бебето няма да оцелее. Родителите били предупредени, че при раждането детето трябва да тежи повече от 450 грама, за да получи каквито и да било медицински грижи.


Лука се родил след десет дни през 23-ата седмица. Изминали цели 6 мин преди новороденото да проплаче за първи път. Общото здравословно състояние на бебето било толкова лошо, че лекарите се чудели дали да се откажат от борбата за неговия живот. Родителите, които вече загубили четириплодна бременност, настояли борбата за живота на новороденото да продължи.

Противно на лекарските очаквания, малкият Лука не само оцелял, но само след 4 месеца вече бил достатъчно силен, за да си отиде вкъщи. За радост на родителите детето чудо вече отпразнува първия си рожден ден. Освен че изостава с няколко месеца в развитието си заради преждевременното раждане, Лука няма никакви здравословни проблеми.