По повод Световната седмица на кърменето Регионална здравна инспекция – Смолян в партньорство с Община Смолян и списание „9 месеца” ще проведе в дните от 5 до 7 август кампания под надслов:  „Кърменето – добрият старт за живот”. Освен разпространение на информационни материали за ползата от естественото хранене на новороденото, във времето от 10 до 12 часа в градинката на площад „Свобода” здравни експерти ще насърчават кърмили майки да отправят своите послания до бъдещи такива. На 8 август от 9 часа в залата на здравната инспекция са поканени бъдещи родители на информационна среща с прожекция на филма „Гърдата е най-доброто”. За участниците в кампанията са осигурени подаръци.

IMG 2094

През 2019 година повечето национални инициативи ще са  насочени в подкрепа на майките и бащите в най-ранния период на родителството, като се акцентира на водещата роля на социалната политика за насърчаване на кърменето. Политика, включваща участието на всички институции, фирмите от частния сектор и сериозна медийна и обществена подкрепа. В ежегодния доклад на СЗО и УНИЦЕФ се дават препоръки за подобряване политиките на страните в подкрепа на семействата чрез осигуряване на задължителен платен отпуск от поне 6 месеца след раждането (докладът класира България на трето място по осигурен най-дълъг отпуск по майчинство с пълно заплащане); достъп до висококачествени, подходящи за възрастта и финансово достъпни центрове за детска грижа; осигуряване на условия майките да кърмят и след връщане на работа, като се апелира за достатъчни по честота и времетраене почивки и подходящи места за кърмене на работното място.

Кърменето може да се приеме като специално преживяване за майката и бебето,  имащо 3 аспекта: хранене, физическа и емоционална близост. Извършените през последното десетилетие медицински изследвания, доказват, че с повишаване степента на изключителното кърмене се оказва положителен резултат по отношение на общественото здраве, превенцията на хроничните незаразни болести и има безспорни ползи, както за бебето, така и за майката.

Източник: www.smolyaninfo.com