Социалното министерство ще обсъди всички възможности да се изпълняват исканията на родителите на деца с увреждания. Това коментира социалният министър Бисер Петков след края на заседанието на правителството. По думите му обаче трябва да се обмисли доколко е възможно финансиране на цялата лична помощ, защото сега държавата отделя около 160 млн.лева на година. Той припомни, че част от исканията им вече са изпълнени, а от началото на годината семейните помощи за деца с над 90% увреждания е 930 лева. 


Чрез оперативната програма „Човешките ресурси” пък ще търси възможност за нови операции и за оказване на заместваща грижа в дневните центрове за децата с увреждания. В проекта за промени в закона за социални услуги пък ще се опитат да адресират услугите спрямо индивидуалните потребности на децата. 

Петков уточни, че около 26 000 семейства през миналата година са получили помощи. 
Темата коментира и финансовия министър Владислав Горанов. Той обясни, че в момента въпросът се дискутира и вероятно ще се намери решение. 
Междувременно пък кабинетът прие и промените в наредбата за почивките и отпуските. Така занапред жените,които се върнат на работа след шестия месец от майчинството, ще имат право на 50% от обезщетението. Право на отпуск по майчинство ще имат и приемните родители. 

Горанов и Петров коментираха и напрежението между бизнеса и синдикати за увеличаване на минималната заплата. Според Горанов ситуацията на пазара на труда позволява тя да се вдигне.  

 

Източник: Monitor.bg