Повече от 40% от младите българки мечтаят за щастливо семейство с две деца. Това показва проучване на списание “9 месеца” в цялата стана. Да станете майка за втори път обаче е трудно начинание, което има плюсове и минуси. По-голямата част от анкетираните са на мнение, че второто бебе трябва да дойде 3–4 години след първото. Но понякога малкото братче или сестриче се появява изневиделица и е добре да сте подготвена за това.

Новината
Бременната сте за втори път и това ви изпълва с щастие и еуфория. Искате да съобщите на всички. Внимавайте обаче как ще кажете новината на първото си дете. Не бързайте веднага след като направите теста, да хукнете при него, за да го изненадате с веста за братче или сестриче. 9 месеца са прекалено дълъг период за децата, те нямат представата за време на възрастните. Най-добре му съобщете, когато влезете в 3-ия, най-късно 4-ия. Не оставяйте и за последния момент. Много вероятно е някоя доброжелателна лелка да му съобщи и то да се прибере разстроено у дома.


Кога и как да кажете новината зависи и от възрастта на първото дете. Ако е едва на 1 год., то няма да разбере какво се случва с вас и по-лесно ще приеме появата на второто бебе. В случай че е на 4–5 год. няма как да не забележи растящия ви корем. Децата на тази възраст са най-чувствителни. Затова добре е през цялата бременност да отделяте колкото може повече внимание на първото дете и да му обяснявате промените, които настъпват у вас. Ако е достатъчно голямо, може да го вземете, когато отивате на консултации или на преглед с ехографски апарат.
Подгответе го за събитието, разкажете му за приятели и роднини, които наскоро са се сдобили с дете. Уверете го, че ще обичате и него и бебето едновременно. Може да купите на детето подарък “от името на бебето”. Дайте му го няколко часа, след като се приберете с новороденото у дома.

Същото, но не съвсем
Дори и да сте уверена в себе си, ще забележите, че втория път нещата са по-различни. Бременността ви ще проличи много по-рано. Причината е, че първия път коремните ви мускули са се разширили. Очаквайте коремче ви да се изяви още през втория месец.
Добрата новина е, че при следващата бременност почти със сигурност раждането ще протече много по-бързо. Ако при първото бебе сте отишли в болницата, когато контракциите ви са били през 10 мин, на повторението трябва да посетите лекаря при първите симптоми. Фазата, при която маточната шийка се скъсява, преди да се разшири, е по-продължителна, когато жената не е раждала. Ако веднъж вече тялото ви е изживяло този процес, втория път ще е много по-кратко.
Не си мислете, обаче, че ако родите 5 деца, няма да усетите как излиза последното. Статистиката сочи, че раждането става по-лесно само до 4-ото дете, след това има сериозен риск от усложнения, както през бременността, така и в периода на изгонване на плода.

Добрите страни
Ще забележите, че през втората бременност сте много по-спокойна и уверена в себе си. Вече сте минали по този път и сте наясно какво се прави в женската консултация и какви въпроси да задавате, ако нещо ви притеснява.
Със сигурност втория път ще сте по-подготвена за гаденето и умората през първите месеци и за всяка малка болежка към края. Вече няма да изпадате в паника при появата на малко петно по лицето или стомашно неразположение.
Една от добрите страни на втората бременност е, че ще имате достатъчно подходящи дрехи, останали от предишните 9 месеца. Ще спестите пари, но е вероятно да се чувствате демоде. Може да ви помогне компромисният вариант – използвайте старите блузи и панталони, но си купете поне една нова дрешка.
Проучване на списание “9 месеца” показва, че при първата бременност майките са по-склонни да крият големия си корем и да се притесняват, дори да се шокират от промените във външния си вид. В очакване на второто ще сте подготвена за това и няма да се срамувате, че към края вече ще изглеждате като четирикрилен гардероб. Една от най-често допусканите грешки при първата бременност е “яденето за двама”. По-осведомените майки знаят, че бебето в корема не се нуждае от толкова храна, колкото възрастния, и прекаляването с вкусотии води само да натрупване на излишни килограми. Ако все още се борите с тлъстинките от първата бременност, със сигурност втория път няма да ядете толкова много.

Не всичко е песен
Втората бременност обаче има и доста отрицателни страни. В случай че около вас не се въртят няколко баби (детегледачка и домашна прислужничка...), трябва да сте подготвена, че няма да имате никакво време за почивка и мързелуване. Ако първия път светът е бил в краката ви, сега животът ви изобщо няма да се промени. Детето и ежедневните грижи ще отнемат цялото ви внимание. Няма да имате голяма възможност с часове да обикаляте по магазините или да посещавате курсове за специална гимнастики за бременни. Най-много да откраднете 30 минути седмично за фризьор или козметик, ако голямото дете е на ясла или детска градина.
Ще забележите и промяна у вашия партньор. Със сигурност си спомняте, че при първата бременност ви е носил на ръце (поне докато можеше) и всяка събота и неделя се събуждахте със закуска в леглото. В очакване на второто дете вероятно няма да е така. Той вече се е убедил, че бременността и раждането не са толкова страшни, колкото си е представял, и че сте достатъчно силна да се справите с тях... сама.
Менюто ви също ще е доста различно. В случай че първия път сте обикаляли пазара един час, за да търсите пресни броколи, сега вече изобщо няма да обръщате внимание на храненето и най-вероятно ще се задоволите с нещо на крак.
Все пак всяка бременност е различна и носи както положителни, така и отрицателни емоции. Най-доброто, което може да направите, е да се наслаждавате на новите 9 месеца.