Последното бебе на 2009 г. – Мартин, който се роди само минута преди полунощ на 31 декември 2009 г., беше орисан от олимпийската ни шампионка Румяна Нейкова. Тя поднесе своите благопожелания към 21-дневния Мартин и към бебетата на България на специално тържество в МБАЛ Свиленград. Румяна Нейкова ориса Мартин с думите: Желая му късмета, който аз съм имала, и всичко, което съм постигнала, да го постигне и той. «Летвата» за него е вдигната много високо. Нека да я достигне и да я прескочи! Всичко, което прави, да радва родителите му и те да се чувстват горди, когато застанат до него. Да е жив и здрав!

Бебе Мартин получи благопожелания и от кмета на Свиленград – инж. Георги Манолов, който връчи на Мартин и на семейството му паметен плакет и чек на стойност 1000 лв.


Заместник-областната управителка на обл. Хасково г-жа Румяна Вачева подари на бебе Мартин сребърна монета. Семейството получи още купища подаръци от организаторите. Последното бебе на 2009 г. стана и 20-ият притежател на символа на кампанията – медальон БЕБЕ НА ГОДИНАТА.
Цели 3 години минаха преди отново момче да стане носител на титлата БЕБЕ НА ГОДИНАТА – от Последното бебе на 2006 г. – Ангел, до Последното бебе на 2009 г. – Мартин, съдбата предопредели титлата да се дава само на момиченца.

На церемонията по орисването в свиленградската болница беше извършен и традиционният за Бабинден ритуал по «поливане» на акушерката. Обичаят, водещ началото си още от славяните, изисква наскоро родилите жени да полеят ръцете на акушерките си. Това се прави, за да се раждат по-лесно децата – както сапунът се плъзга по мокрите ръце на акушерката. Новородените през годината ще са повече – колкото повече са пръските от хвърлената във въздуха вода. Пепа Гюлева – майката на Мартин, извърши ритуала с акушерката Софка Коларова, помогнала при раждането на сина й.

В УМБАЛ «Д-р Г. Странски» – Плевен, беше организирано тържествено честване на Бабинден и приветстване на Първото бебе на 2010 г. – Василена. Мариела Андреева – майка на БЕБЕ 2010, изми ръцете на трите акушерки, асистирали при раждането на дъщеря й, и ги дари, както повелява традицията. В ролята на благопожелател на малката госпожица и на бебетата на 2010 г. беше кметът на Плевен – г-н Найден Зеленогорски, който ориса Василена с думите: Нека и занапред бъдеш първа във всичките си начинания! Изживей истински вълшебството на детството, очарованието на младостта, красотата на любовта, гордостта от победите, богатството на мъдростта. Нека обичта, вярата, шансът, добрите дела и достойнството изпълват всички мигове от живота ти! Нека има повече поводи да бъдеш горда с Плевен и с България, както и ние с теб!
На тържеството присъстваха и зам. кметът – г-н Валентин Матев, и председателят на Общинския съвет – г-н Георг Странски. 

Бебе Василена ще има и Приказник. Новата идея на кампанията е в блога на списание «9 месеца» цяла година да се пишат и разказват съвременни приказки. Всеки ще може да разкаже своята приказка и да сподели част от мъдростта на народа с бебетата на 2010 г.  Най-успешните творби ще бъдат предавани на поколенията чрез сборника ПРИКАЗНИК 2010, а бебе Василена ще е първата му притежателка. Повече за новата инициатива можете да прочетете на адрес http://blog.9m-bg.com/.

Доц. д-р Стоян Танчев – началник на Акушерската клиника на УМБАЛ ”Д-р Георги Странски” – Плевен, и г-жа Димитрина Атанасова – гл. сестра на „МБАЛ Свиленград” ЕООД, получиха от екипа на списание «9 месеца» Паметни табели. Те се поставят на входа на всяка болница, в която е родено БЕБЕ НА ГОДИНАТА. Такива табели вече има в 12 града на страната.