В Capella Play София бъдещите и настоящи майки, посещаващи С „9 месеца” на училище, имаха възможност да се срещнат на живо с Ипократис Пападимитракос, консултант по хранене, кинезитерапевт-психолог.

За тези, които нямаха възможност да присъстват на сбирката, потърсихме мнението на лектора по някои противоречиви въпроси относно храненето на бременната и кърмачката, споделени във Facebook. Ето и становището на нашия гост:


 
„9 месеца”: Вярно ли е, че трябва да се пие боза за повече кърма?
Ипократис Пападимитракос: Количеството на кърмата има пряка връзка с количеството на приетите течности. И в Етиопия кърмят, стига да пият повече вода. Така че това са градски легенди, които много често карат някои кърмачки да правят безумни неща. Не трябва да се забравя, че освен всичко, количеството на кърмата е и въпрос на ген. Затова не можем да кажем категорично дали бозата помага, но със сигурност доставя полезни вещества. От съдържащия се в бозата ечемик се набавят витамините от група А и Е, както и витамини от група В, които влияят на качеството, но не и на количеството на кърмата.

„9 месеца”: Вярно ли е, че хапването на повече солени и кисели неща може да определи пола на детето?

Ипократис Пападимитракос: Не, никой не може да каже дали киселото и соленото могат да предопределят пола на детето, но биха могли да повлияят на здравето.

„9 месеца”: Полезна ли е консумацията на прясно и кисело мляко в периода на кърмене?
Ипократис Пападимитракос: Да, определено е полезно. Не всеки обаче понася добре прясното мляко. Безспорно млечните продукти доставят на организма белтък и калций, които са важни по време както на бременността, така и на кърмаческия период.

„9 месеца”:
А грейпфрутите и другите цитрусови плодове полезни ли са в този период?
Ипократис Пападимитракос: Цитрусовите плодове по-скоро се определят като възможни алергени и по време на бременността, и по време на кърменето. Разбира се, обикновено има алергична реакция, ако се прекали с консумацията им. Има противоречиви гледни точки за това какво трябва и какво не трябва да се яде по време на бременността. Но най-важно е винаги да се обръща внимание на количеството и да не се прекалява с нищо.

„9 месеца”:
Сега се сещам да ви питам и за шоколада и меда. Какво мислите за тях?
Ипократис Пападимитракос: Медът е алерген и трябва да се избягва в този период. Колкото до шоколада – това е деликатес, който не трябва да се превръща в основна храна в менюто на бременната и кърмачката.