Всяка майка иска да зърне детето си още преди да се е родило, да види крачетата и лицето му или как си смуче палеца… Съвременната медицина дава тази възможност благодарение на ехографа.

Докато бременната се прехласва по формата на телцето на бебето и как то мърда ръцете си, лекарят оглежда как то се развива и дали няма малформации. Ехограф вече има в почти всяка болница или диагностичен център. Но с всяка изминала година медицинската апаратура става все по-прецизна и се постигат все по-добра видимост и по-ясно изображение на бебето вътре в корема на майката.

Последният "писък"

при тези изследвания е 3Dlife ехографът, който от два месеца вече е в България. По света той е популярен от 3 години. Но поради високата си цена едва сега дойде и у нас. "Апаратът позволява да надникнем в корема на майката и да зърнем бебето, все едно че го държим в ръце. То са вижда с най-малки подробности, ясно и от всички страни", разказва д-р Тияна Николова от Специализираната болница "Св. Лазар" в София - засега единственото място, където има подобен ехограф. На външен вид апаратът прилича на обикновените видозони - монитор, бутони… Но благодарение на него без проблем Вие можете да видите контурите на лицето на нероденото си бебе, как е оформено телцето му, а ако имате късмет, ще забележите и как то сладко се прозява в корема Ви.

Лекарите препоръчват изследването с 3Dlife да се направи между 20-ата и 32-рата гестационна седмица (г.с.), когато бебето вече е добре оформено и има достатъчно околоплодни води. "С помощта на този апарат възможността да се открият различни малформации

се увеличава със 70%"

обяснява д-р Николова. "Може да видим например малформации на устата, на главата, на гръбначния стълб или на коремната стена, да разберем дали пъпната връв не е увита около главата на детето и още много други аномалии…", допълва тя.

Още в съвсем ранна бременност (пред 12-ата г.с.) могат да се проследят и сърдечните тонове на бебето. Това е напълно невъзможно с обикновения акушерски монитор. Досега тоновете на детето се улавяха едва в 20-ата г.с.

Освен ехографски преглед с 3Dlife се прави и Доплерово изследване. Специалистите наблюдават потока на кръв в пъпната връв и преценяват дали стигат достатъчно кислород и храна до бебето.

До момента над 30 пациентки са се възползвали от тази новост в ултразвуковата диагностика. Всяка бременна може да се обади в болницата и да си запише час за преглед. Цената за посещение е 60 лв., а ако се прави и Доплерово изследване, се доплащат още 30 лв.

Ултразвуковото изображение се записва на видеокасета или на диск и се дава на бъдещите родители. Възможно е цялата "среща" да се изпрати по електронна поща, но все още лекарите в "Св. Лазар" не предлагат тази екстра.

"Реакцията на бъдещите майки, когато за първи път дойдат тук и седнат на леглото, е много интересна. Те се прехласват по образа на бебето, както човек се прехласва, когато си купи нов модел телефон", шегува се лекарката. "Изображението е цветно и бременните подскачат и започват да изучават чертите на лицето на детето, да го оглеждат. Повечето не могат да повярват, че така добре се вижда", разказва д-р Николова.