Национална програма за проследяване на преждевременно родените деца – за това настояват родители на недоносени бебета със специлана изложба на МОста на влюбените на НДК. Сега всяка болница предписва индивидуален план за грижи, защото липсват разписани стандарти.

Станимира с изненада разбира, че е бременна с тризнаци, заченати по естествен път. Трите момиченца се появяват на бял свят преждевременно.

„Александра беше 1060 грама, Габриела – 1230, а Даная – 1160 грама. Не ни даваха никакви надежди за тях. Сърцето ми се късаше като ги видях в кувьоза толкова мънички.“, спомня си Станимира.

Тризначките остават два месеца и половина в неонатологията.

„И при трите дец се наложи да сепроведе комплексна терапия. Да помогнем да дишат. Да съживим функциите на белите дробове.“, обясни д-р Радка Масларска.

11 месеца по-късно тризначките са добре и растат здрави. Тъй като са недоносени, продължават да посещават лекари.

Целта на родителите на недоносени бебета е да бъдат създадени ясни правила за проследяване на тяхното здраве. През изминалите почивни дни на Моста на влюбените, доброволци събираха подписи в името на тази кауза.

От здравното министерство обясниха, че правят анализ на предложението за създаването на подобна програма и до два месца ще излязат с конкретни резултати.

Източник: btvnovinite.bg