Годишният доклад „Състоянието на майките на планетата” на „Спасете децата” разкрива най-добрите и най-лошите места, където можете да станете майка през 2013 г. Вижте кои са те!

Според проучването най-трудното място в света да бъдеш майка е Демократична република Конго, а най-доброто – Финландия. В челната десетка на отличниците в класацията застават още Швеция, Норвегия, Исландия, Холандия, Дания, Испания, Белгия, Германия и Австралия. Европейски страни като Франция и Италия попадат доста по-назад в класацията, а Великобритания се класира на 23-то място. Основните критерии за оценяване на живота на майките са пет - смъртност на майките и децата, здраве, образование, доход и политически статус, които отчитат т.нар. „Майчин индекс“.

Коментирайки доклада, Брендън Кокс, изпълнителен директор на „Спасете децата”, заявява: „Тази класация ни напомня, че високата смъртност не е проблем само на най-бедните общности, а че я има и в т.нар. богати държави. И причините за това са сериозни - по-висок процент на прекалено младите или по-възрастните майки, нездравословен начин на живот, водещ до затлъстяване или сърдечни заболявания по време на бременността, бедност и неравенството. Ситуацията в най-бедните страни, разбира се. е много по-лоша, защото там умират много повече майки и бебета, и то по съвсем прости и предотвратими причини.“

На дъното на класацията освен Конго попадат Кот д`Ивоар, Чад, Нигерия, Гамбия, Централноафриканската република, Нигер, Сомалия, Мали и Сиера Леони.

Питате се къде ли е България в тази класация? Както може да се предполага, доста назад - на далечното 43-то място, което я нарежда сред последните в ЕС. Единствените европейски държави, класирали се след родината ни, са Унгария, Румъния и Малта.